Είχα αγοράσει που λες από τη λαϊκή, μια όμορφη, λαμπερή πορτοκαλιά μικρή κολοκύθα του ενός κιλού για κολοκυθόσουπα. Είχα και ένα κομμάτι τζίτζερ για άλλη συνταγή. Στη διαδρομή όμως για την κουζίνα, άλλαξα γνώμη και για τις δύο επιλογές μου. Θες γιατί δεν είχα τα υλικά για την κολοκυθόσουπα, θες γιατί είχε ξεθυμάνει η επιθυμία μου για τη συνταγή ριζότο με τζίντζερ, θες γιατί πήγα στην αγορά, χύμα στο κύμα και αγόρασα μισά πράγματα, άλλαξα συνταγή στο άψε σβήσε. Άσε που είχε φτάσει 12 το μεσημέρι και δεν υπήρχε χρόνος για πολύπλοκες μαγειρικές καταστάσεις. Πώς θα κολλούσα τώρα αυτά τα δυο όμορφα σε γεύση και σε φόρμα υλικά; Πολύ απλό, βγάζω δυο τσιπούρες από την κατάψυξη του ψυγείο, τις πετάω σε νερό και ώσπου αυτές να ξεπαγώσουν, να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και να φρεσκαριστούν, ετοιμάζω ταχύτατα τα υλικά μου, τα στρώνω στο ταψί, τακτοποιώ και τα ψάρια από πάνω και κατευθείαν στο φούρνο.
Περιττό να σας πω ότι πήρα τα συχαρίκια μου, μιας και το αυτοσχέδιο φαγητό ήταν μια γευστική έκπληξη, όχι μόνο για το έτερον ήμισυ, αλλά και για μένα που είχα την έννοια για το τι θα βγάλει η τράτα, ο φούρνος μου δηλαδή. Άσε που έκανα και το κομμάτι μου, λέγοντας ότι και καλά με παίδεψε, ώσπου να βρω το συνδυασμό των γεύσεων και την ακρίβεια των υλικών. Τίποτα απολύτως. Η έλλειψη υλικών και χρόνου πολλές φορές κάνει θαύματα και νέα πράγματα. Είπαμε, η κουζίνα είναι ένα τέλειο μαγειρικό εργαστήριο, γευστικών πειραμάτων.
Υλικά (για 2-3 άτομα)
- 2 τσιπούρες 500-600 γρ.
- 1 μικρή κολοκύθα του ενός κιλού
- 1 μικρό τζίντζερ
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 2 ντομάτες
- 1/2 φλ.τσ. άσπρο κρασί
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Καθαρίζω και πλένω καλά τα ψάρια. Τα αφήνω στην άκρη.
- Κόβω την κολοκύθα στη μέση, αφαιρώ με κουταλάκι τους σπόρους, καθαρίζω εξωτερικά την κολοκύθα, την κόβω σε μακρόστενες φέτες και μετά κάθε φέτα σε μακρόστενα κομμάτια.
- Καθαρίζω το τζίτζερ, όπως έχω ξαναπει με το κουταλάκι γίνεται πιο σωστά και εύκολα.
- Καθαρίζω τις ντομάτες και τα κρεμμύδια και τα κόβω και αυτά σε φετούλες.
- Τακτοποιώ όλα τα υλικά μου με σειρά σε ένα μακρόστενο ταψάκι φούρνου ή ότι έχετε. Ρίχνω το κρασί. Αλατίζω ελαφρά και τρίβω από πάνω λίγο τζίτζερ.
- Βάζω από πάνω τις τσιπούρες, τις περιχύνω με το ελαιόλαδο, αλατίζω καλά και τέλος τρίβω από πάνω τους το υπόλοιπο τζίντερ.
- Βάζω το ταψάκι σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνω περίπου για μισή ώρα, ή ώσπου να ροδίσουν καλά τα ψάρια και να δέσουν όμορφα όλα τα υλικά.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply