Μια παλιά παροιμία λέει “όποιος γυρίζει μυρίζει” Και είναι μεγάλη αλήθεια. Τα πράγματα συμβαίνουν έξω από τους 4 τοίχους του σπιτιού μας και την οθόνη της τηλεόρασης μας.
Και όχι, όχι δεν πήγα στη Βραζιλία, όχι ακόμα τουλάχιστον, αλλά πήγα ως τη Στοά του Βιβλίου στο κέντρο της Αθήνας, ένα όμορφο απογευματάκι του Ιουνίου, όπου η σεφ Marga Barros έκανε ένα 4ωρο εργαστήριο μαγειρικής Ιβηροαμερικανικών απολαύσεων.
Νεαρές και μεγαλύτερης ηλικίας κυρίες συμμετείχαμε στην παρασκευή εξαιρετικών εδεσμάτων από τις Ισπανόφωνες χώρες του κόσμου και μετά βεβαίως απολαύσαμε τους κόπους μας.
Κυρίως όμως ήρθαμε σε επαφή με αυθεντικές συνταγές, άλλες γνωστές άλλες όχι, που μας πλούτισαν τις γνώσεις και καταγράφηκαν στη γευστική μας μνήμη.
Το ενδιαφέρον μου τράβηξαν, περισσότερο από όλα τα άλλα πιάτα που φτιάξαμε, τα κλασικά σοκολατάκια brigadeiro από τη Βραζιλία. Ίσως γιατί είναι πανεύκολα στην παρασκευή τους, ίσως και το πιο σίγουρο γιατί έχουν την αγαπημένη γεύση σοκολάτας.
Επινοήθηκαν τη δεκαετία του 1940 και το όνομα τους το πήραν από τον Ταξιαρχο (Brigadeiro) Eduardo Gomes. Τα πουλούσαν οι γυναίκες ψηφοφόροι του για ενίσχυση της προεκλογικής του εκστρατείας το 1945, όπου οι Βραζιλιάνες ψήφισαν για πρώτη φορά.
Υλικά
- 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
- 3 κ.σ. γεμάτες κακάο
- 1 κ.σ. γεμάτη βούτυρο
- Τρούφα για επικάλυψη
- 1 βανίλια (προαιρετικά)
- Βούτυρο λιωμένο ή καλαμποκέλαιο για τα χέρια
Εκτέλεση
- Σε ένα βαρύ τηγάνι βάζω όλο το γάλα, το κακάο και το βούτυρο.
- Σε δυνατή θερμοκρασία στην αρχή και με ξύλινη κουτάλα ανακατεύω πολύ καλά τα υλικά για να δέσουν μεταξύ τους. Σε αυτό το στάδιο και αν θέλω προσθέτω τη βανίλια και ανακατεύω.
- Χαμηλώνω τη θερμοκρασία και συνεχίζω το ανακάτεμα περίπου για 12-15 λεπτά, όχι παραπάνω, και ώσπου να δω να σχηματίζεται μια παχιά σοκολατένια μάζα που να ξεκολλάει πολύ εύκολα από τα τοιχώματα του τηγανιού.
- Την απλώνω στο τηγάνι μου ή σε άλλο σκεύος και την αφήνω να κρυώσει πολύ καλά.
- Αφού κρυώσει καλά λαδώνω τα χέρια μου ή τα αλείφω με λιωμένο βούτυρο και πλάθω μικρά μπαλάκια, τα οποία και τα ρίχνω σε πιατέλα όπου έχω ρίξει την τρούφα σοκολάτας.
- Τα ανακινώ ώστε να καλυφτούν με την τρούφα και τα διατηρώ στο ψυγείο σε αεροστεγές σκεύος και σε στρώσεις, όπου ανάμεσα τους έχω βάλει φύλλα λαδόκολλας.
- Ανάλογα με το μέγεθος τους, βγαίνουν περίπου 30-35 κομμάτια.
Tips
- Πολύ σημαντικό είναι τα χέρια σας να είναι πάντα λαδωμένα όταν πλάθετε τα σοκολατάκια. Κάθε τρίτο ή τέταρτο σοκολατάκι πρέπει να τα λαδώνετε καλά. Αυτό διευκολύνει πολύ και στο πλάσιμο τους, αλλά και στο να κολλήσουν οι τρούφες.
- Εκτός από τρούφα, μπορείτε να τα τυλίξετε με καστανή ζάχαρη, ή άχνη ή ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας. Τα κλασικά όμως μπριγκαντέιρο είναι με τρούφα.
Καλή επιτυχία
Leave a Reply