Ημικυκλικό σχήμα, έντονη διχαλωτή ουρά, γαλοζοπράσινη ράχη με μαύρες ρίγες και κάτασπρη κοιλιά. Αυτά είναι τα γενικά χαρακτηριστικά του ψαριού που βρίσκουμε στις ελληνικές θάλασσες σε αφθονία, ειδικά το καλοκαίρι. Είναι ο γνωστός μας κολιός. Γευστικότατος και με αναγνωρίσιμη γεύση, γίνεται με πολλούς και εύκολους τρόπους στην κουζίνα μας.
Ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να τον μαγειρέψουμε είναι στο φούρνο ριγανάτος, με λαδολέμονο και σκελίδες σκόρδου. Είναι αυτά ακριβώς τα απλά υλικά που αναδεικνύουν τη γευστική του σάρκα. Αν μάλιστα τον συνοδεύσουμε με ένα λευκό κρασί ή μια κρύα μπύρα, τότε μπορώ να πω ότι το μεσημεριανό μας ή βραδινό καλοκαιρινό πιάτο θα είναι μια σκέτη απόλαυση.
Υλικά (για 2-3 άτομα)
- 3 κολιούς
- 2 λεμόνια
- Μερικές σκελίδες σκόρδου
- Ελαιόλαδο
- Ρίγανη
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζω τους κολιούς και τους βάζω σε πυρέξ ή μικρό ταψάκι.
- Καθαρίζω μερικές σκελίδες σκόρδου και τις κόβω σε φετούλες.
- Χτυπάω σε ένα βαζάκι το χυμό από ένα ή δύο λεμόνια με αρκετό ελαιόλαδο και λίγο νερό.
- Περιχύνω με το παραπάνω μείγμα τα ψάρια.
- Προσθέτω τις φετούλες σκόρδου, αλατοπιπερώνω και πασπαλίζω με ρίγανη.
- Ψήνω τους κολιούς σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς περίπου 30-40 λεπτά, ή ώσπου να δω να ροδοκοκκινίζουν χωρίς να στεγνώσουν.
- Σερβίρω με σαλάτα εποχής, ή σαλάτα της προτίμησης μου.
Καλή επιτυχία
Leave a Reply