Ο γαύρος ή γάβρος, είναι ψάρι γνωστό ήδη από την αρχαιότητα. Είναι η «αφύη» των αρχαίων Ελλήνων. Επίσης είναι γνωστό και με το όνομα αντζούγια ή και χαψί (από την τούρκικη ονομασία του hamsi)
Αφθονεί στις ελληνικές θάλασσες, ζει σε κοπάδια περισσότερο στον αφρό, ειδικά την Άνοιξη και το Καλοκαίρι, όταν ανεβαίνει σε πιο ρηχά νερά προς αναζήτηση της τροφής του.
Στην ελληνική κουζίνα το συναντάμε μαγειρεμένο με πολλούς και εύκολους τρόπους.
Ο γαύρος ξυδάτος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, μιας και φτιάχνεται γρήγορα, εύκολα, διατηρείται πολύ καιρό και είναι νοστιμότατος. Αξίζει να μπει κάποιος στον κόπο να το φτιάξει, γιατί έτσι εξασφαλίζει έναν υπέροχο μεζέ, που θα βρίσκει ανά πάσα στιγμή στο ψυγείο του.
Υλικά
- 1 κιλό γαύρο
- Αλάτι χοντρό
- Ελαιόλαδο
- Ξύδι
- Ρίγανη
Εκτέλεση
- Αφαιρώ τα εντόσθια και το κεφάλι των ψαριών.
- Τα πλένω σχολαστικά και τα αφήνω για λίγο να στραγγίσουν τα νερά τους.
- Τα τοποθετώ προσεκτικά σε σκεύος πλαστικό ή πυρέξ σε στρώσεις, εναλλάξ με χοντρό αλάτι.
- Κλείνω καλά το καπάκι και τα βάζω στο ψυγείο περίπου για 5-6 ώρες.
- Μετά το 5ωρο τα ξεβγάζω καλά απ τα αλάτια, και αφαιρώ προσεκτικά τη ραχοκοκαλιά.
- Τα ξαναβάζω στο ίδιο ή άλλο σκεύος με λαδόξυδο και ενδιάμεσα ρίγανη.
- Διατηρούνται έως και ένα μήνα.
Καλή επιτυχία
Leave a Reply