Πατζαροσαλάτα

apple-beetroot-concentrate-mainΔροσερή, δροσερή,  με θελκτικό ροζουλί μωβ χρώμα και  πλούσια σε γεύση, στολίζει το τραπέζι μας και συνοδεύει υπέροχα πολλά φαγητά μας. Ταιριάζει με μικρά τηγανιτά ψαράκια, ψάρια ή κρέατα στο γκριλ ή στη ψησταριά.

Πατζαροσαλάτα λοιπόν για το σημερινό μας μενού με ωμό τριμμένο παντζάρι, πράσινο τριμμένο μήλο και καρύδια τα βασικά της υλικά. Διατηρείται καλά κλεισμένη στο ψυγείο για αρκετές ημέρες. Έχουμε και λέμε λοιπόν.

 

Υλικά (4-6 άτομα)

  • 2 βολβούς πατζαριών (αν είναι και βιολογικοί ακόμα καλύτερα)
  • 1 πράσινο ή κόκκινο μήλο
  • 1/2 φλ. καρύδια
  • 1/2 φλ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2-3 κ.σ. μαγιονέζα
  • 1 σκελίδα σκόρδου (προαιρετικά)
  • Ελαιόλαδο
  • Ξύδι
  • Αλάτι

20150510_0003

Εκτέλεση

  1. Το πρώτο που κάνω είναι να πλύνω και να αφαιρέσω την εξωτερική φλούδα από τα πατζάρια.  Καλό είναι να φοράτε γάντια κουζίνας, γιατί  βάφουν βαθιά και έντονα τα χέρια.
  2. Τα τρίβω ωμά με χοντρό τρίφτη, τα αλατίζω και τα αφήνω σε σουρωτήρι για να στραγγίσουν τα υγρά τους. Ακριβώς όπως κάνουμε με το αγγούρι για το τζατζίκι. Όσο περισσότερο τα αφήσετε τόσο το καλύτερο. Εγώ τα άφησα 2-2 1/2 ώρες και μετά συνέχισα την όλη διαδικασία.
  3. Καθαρίζω και τρίβω  το μήλο.
  4. Κόβω ή σπάω τα καρύδια σε χοντρά κομμάτια.
  5. Καθαρίζω και πολτοποιώ τη σκελίδα σκόρδου.
  6. Σε ένα μπολάκι αναμειγνύω καλά το 1/2 φλ. γιαούρτι με 2-3 κ.σ. μαγιονέζα.
  7. Προσθέτω το πολτοποιημένο σκόρδο, τις δυο  κ.σ. ελαιόλαδο και τη μια κ.σ. ξύδι.
  8. Κατόπιν και αφού στύψω καλά τα τριμμένα πατζάρια, τα προσθέτω μαζί με το τριμμένο μήλο και τα καρύδια σε μια μεγάλη βαθιά πιατέλα.
  9. Τέλος ρίχνω και την σάλτσα γιαουρτιού-μαγιονέζας πάνω από τα υλικά και ανακατεύω καλά τη σαλάτα μου. Δοκιμάζω και διορθώνω σε λάδι ή ξύδι. Αλάτι δε χρειάζεται.

20150510_0008 20150510_0009 20150510_0014 20150510_0017

Καλή επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *