Τα τετράγωνα κλασσικά ταβερνιάρικα τραπέζια παρά θιν αλός, σετάκι με τις ψάθινες καρέκλες τους, έτοιμα να υποδεχτούν τις χαρούμενες και πεινασμένες παρέες, περίμεναν υπομονετικά κάτω από τον λαμπερό, καλοκαιρινό ήλιο. Το γνωστό μπλε καρό τραπεζομάντηλο ιδανικό φόντο για την αθάνατη και πολύχρωμη greek salad. Κόκκινες ζουμερές ντομάτες, πράσινη πιπεριά, αγγουράκι, μαύρες ελιές καλαμών, ροδέλες κρεμμυδιού, φέτα η ελληνική και βεβαίως κάπαρη με τα φυλλαράκια της παρακαλώ. Απαραίτητο συστατικό και το λαδόξυδο.
Σε λίγο, να και η κυρίως παραγγελία μας. Δροσερό λευκό κρασί του ταβερνιάρη, διπλή μερίδα πατάτες χρυσαφένιες και όλα τα θαλασσινά του βυθού και του αφρού, τα λήγοντα εις -ακι. Μαριδάκι, γαυράκι, χταποδάκι και βεβαίως καλαμαράκι.Τα πιάτα τακτοποιούνται μια χαρά και ο σερβιτόρος κάνει να φύγει.
-Ε, παιδί κάτι ξέχασες, φωνάζει κάποιος από την παρέα.Το πενηντάχρονο και με φανερή ένδειξη κοιλίτσας “παιδί” που μόλις έφερε την παραγγελία μας, γυρίζει και ξέροντας τι λείπει, του απαντά.
–Σε δυο λεπτά το τζατζίκι σας έρχεται, η Μαριγούλα ανακατεύει τα υλικά. Φρέσκο, δροσερό και σκορδάτο δε θα σας το καθυστερήσω. Υπομονή.
Και πράγματι συνεπέστατο το “παιδί” έφερε γρήγορα και το τζατζίκι μας, ιδανικό και απαραίτητο συνοδευτικό όλων των παραπάνω πιάτων, ιδιαίτερα δε τώρα το καλοκαίρι.
Με βοηθό την αχαλίνωτη και χωρίς σύνορα φαντασία, θα παρομοίαζα το τζατζίκι μας σαν την ελληνική, δροσερή, καλοκαιρινή απάντηση στα διάφορα φοντύ, που ίσως τα φτιάξαμε ή τα φάγαμε κάποτε και τώρα τα σχετικά σκεύη πιάνουν πολύτιμο χώρο στα ντουλάπια της κουζίνας μας. Στη συνταγή μας λοιπόν.
Υλικά
- Ένα κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 250 γρ.
- 2 αγγουράκια
- 2 σκελίδες σκόρδου
- 1 γεμάτη κ.σ. κάπαρη
- Ελαιόλαδο
- Ξύδι
- Λίγο αλάτι
- Άνηθο ή δυόσμο
Εκτέλεση
- Το πρώτο που κάνω είναι να καθαρίσω τα αγγουράκια, να τα τρίψω σε χοντρό τρίφτη, να τα βάλω σε σουρωτήρι και να τα αλατίσω ώστε να φύγουν τα περισσότερα υγρά τους. Τα αφήνω περίπου μια ώρα ή και παραπάνω.
- Καθαρίζω τις σκελίδες του σκόρδου, αφαιρώ τη φύτρα και τις πολτοποιώ. Ψιλοκόβω την κάπαρη.
- Στραγγίζω καλά τα τριμμένα αγγουράκια, τα βάζω σε λεκάνη και τα ανακατεύω με το γιαούρτι, τις πολτοποιημένες σκελίδες σκόρδου και την ψιλοκομμένη κάπαρη.
- Προσθέτω σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το ξύδι, ώστε να δέσουν καλά όλα τα υλικά και κυρίως να απορροφηθεί το λαδόξυδο από το γιαούρτι.
- Πασπαλίζω με ψιλοκομμένο άνηθο ή δυόσμο.
- Διατηρώ το τζατζίκι στο ψυγείο σε καλά σφραγισμένο δοχείο.
Καλή επιτυχία
Leave a Reply