Καθαρά Δευτέρα και χαρταετός και λαγάνα τραγανή και χαλβάς και τουρσιά και καλαμαράκια και φρέσκα θαλασσινά και τσάντες γεμάτες από όλα τα καθαραδευτεριάτικα καλούδια και όλο το σόι να μαζευόμαστε και να πηγαίνουμε σαν σε σχολική μονοήμερη εκδρομή στα πέριξ, που ευτυχώς είχαμε πολύ κοντά μας απλώματα και λοφίσκους και τον αγαπημένο μας Υμηττό, σημεία συνάντησης όλης της γειτονιάς και της ευρύτερης περιοχής.
Ακόμα θυμάμαι τον γλυκύτατο θείο Νίκο, που μαζί με το μεγάλο του γιο και ξάδελφο μου τον Άγγελο, να φτιάχνουν από μέρες πολλούς πολλούς χαρταετούς για μικρούς και μεγάλους της οικογένειας. Και μεις τα μικρότερα να καθόμαστε τριγύρω τους στην κοινόχρηστη αυλή μας, και με θαυμασμό να τους βλέπουμε να κόβουν τα ελαφριά πηχάκια, να κάνουν τις απαραίτητες εγκοπές στις άκρες τους, να τα σταυρώνουν γερά με σπάγκο τρία τρία και μετά να τα ντύνουν με όμορφα γυαλιστερά και πολύχρωμα χαρτιά, πολλές φορές σύμφωνα με τις παραγγελίες μας, για να καταλήξουν σε υπέροχους χαρταετούς έτοιμους για δράση.
Όμορφες και γλυκές αναμνήσεις που χτίζουν το παρελθόν μας και που καταφεύγουμε σε αυτές, σε κάποιες δύσκολες της ζωής μας στιγμές.
Όμως αρκετά μίλησα για τις παιδικές μου αναμνήσεις σχετικά με την Καθαρά Δευτέρα τα χρόνια εκείνα. Όσο για οδηγίες για την κατασκευή χαρταετών, καλύτερα να το ξεχάσετε. Μπορώ όμως να σας δώσω οδηγίες για μια εύκολη, γευστικότατη και τραγανή λαγάνα ολικής που έφτιαξα τις προάλλες, ειδικά για το μπλογκ και τις φίλες που καταπιάνονται με ζυμώματα και ψωμιά. Έχουμε και λέμε λοιπόν.
Υλικά (για μια μεγάλη λαγάνα)
- 750 γρμ. αλεύρι ( 1/2 κιλό ολικής, 1/4 περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις )
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κ.γ. γλυκάνισο
- 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
- 1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη
- Ελαιόλαδο
- Σουσάμι
Εκτέλεση
- Βάζω σε ένα κατσαρολάκι 2 ποτήρια νερό με το 1 κ.γ. γεμάτο γλυκάνισο και το βράζω. Το αφήνω στην άκρη και περιμένω να κρυώσει.
- Σε μια λεκάνη βάζω τα δυο αλεύρια, τη μαγιά, τη ζάχαρη και αναμειγνύω καλά. Με τα χέρια ανοίγω ένα λακουβάκι στο κέντρο και ρίχνω περίπου 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο.
- Στη συνέχεια και αφού το αφέψημα γλυκάνισου έχει γίνει χλιαρό, αλλά όχι κρύο, το σουρώνω και αρχίζω να ρίχνω σιγά σιγά το νερό στο αλεύρι, ανακατεύοντας αρχικά με ένα πιρούνι και στη συνέχεια πλάθω με τα χέρια περίπου για 5 λεπτά, ώσπου να έχω μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Προς το τέλος του ζυμώματος ρίχνω και το αλάτι.
- Τη σκεπάζω, τη βάζω σε ζεστό μέρος και την αφήνω περίπου 1 ώρα για να διπλασιάσει τον όγκο της.
- Στη 1 ώρα βγάζω τη ζύμη από τη λεκάνη, τη ζυμώνω για 1 λεπτό ίσα να ξεφουσκώσει και με έναν πλάστη ή με τα χέρια την ανοίγω στο γνωστό σχήμα της λαγάνας.
- Με τα δάκτυλα την πατάω ώστε να δημιουργηθούν τα λακουβάκια, τη ραντίζω με νερό και την πασπαλίζω με μπόλικο σουσάμι.
- Την αφήνω να ξεκουραστεί για 20-30 λεπτά και την ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου για 35-40 λεπτά ώσπου να ροδίσει.
Καλή επιτυχία
Leave a Reply