Λαζάνια a la marinara

Σήμερα Παρασκευή λίγη συννεφιά στα νότια και ανατολικά της χώρας. Οι πρωινές βροχές στα νησιά και τα βόρεια της Κρήτης, γρήγορα θα σταματήσουν και ο καιρός θα σημειώσει  σημαντική  βελτίωση για το επόμενο τριήμερο.
Οι άνεμοι στα πελάγη θα κοπάσουν και δεν θα υπερβαίνουν τα 4-6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.
Ηλιοφάνεια σε όλη την επικράτεια και άνοδο της θερμοκρασίας, που θα επιτρέψουν τις γεωργικές εργασίες στην ύπαιθρο και τις εκδρομές για τους λάτρεις των εξορμήσεων
Καλό σας τριήμερο

Αυτά τα είπε η Σούζυ και μόλις τελείωσε την εκφώνηση του καιρού, πέταξα τη σκούφια μου, τις γαλότσες μου, άνοιξα διάπλατα τα πορτοπαράθυρα του σπιτιού για να μπει ο ήλιος ο ζωοδότης και να απολαύσω, όπως όλοι τον καλό μας τον καιρό, που μας φτιάχνει διάθεση και καλή ψυχολογία.
Αρκετά πια με τις συνεχείς βροχές, το μούλιασμα και την υγρασία παντού. Κήποι, ζαρντινιέρες, ταράτσες, μιζαμπλί και αρθριτικά αρκετά επηρεάστηκαν από τον κακό μας και βροχερό  καιρό.

Και έτσι  εν μέσω ηλιόλουστου χειμώνα και εορτών, είπα να κάνω και εγώ μια καλοκαιρινή μαγειρική παρένθεση, ένα διάλειμμα βρε παιδί μου, από τα χειμερινά και θερμιδογόνα φαγητά. Έτσι θα “σαλπάρουμε” μαζί με μια μοναδική μακαρονάδα που μυρίζει θάλασσα, που σε κάνει να ονειρεύεσαι το θείο καλοκαίρι και τις όμορφες ακρογιαλιές μας.

Εμπρός λοιπόν για ένα φαγητό που η παρουσία του και μόνο θα μας μεταφέρει, έστω και για λίγο, σε άλλες πιο ζεστές, ανάλαφρες  και καλοκαιρινές μέρες και κυρίως …παρά θιν’ αλός!!!

20131029_0072 20140522_0057 20140316_0049 20140316_0046

Υλικά ( για 5-6 άτομα )

  • 1/2 κιλό λαζάνια
  • 1 κιλό μύδια
  • 1 μεγάλη φέτα σολομό
  • 3 βρασμένα πλοκάμια από μεγάλο χταπόδι
  • 10-12 γαρίδες
  • Ντοματίνια 10-15 (όσα περισσότερα τόσο το καλύτερο)
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • 1 λεμόνι
  • 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
  • Ελαιόλαδο
  • Αλατοπίπερο
  • Μαϊντανό

20141218_0002

Εκτέλεση

  1. Το πρώτο που κάνω είναι να καθαρίσω καλά τα μύδια με βουρτσάκι ή και με σφουγγαράκι κουζίνας και να αφαιρέσω το γενάκι που έχουν και που αυτό ενώνει τα μύδια στις ειδικές μυδοκαλλιέργειες.
  2. Τα βάζω σε κατσαρόλα με πολύ λίγο νερό και τα αχνίζω μερικά λεπτά, ώστε να ανοίξουν και να πάρω την ψίχα τους. Βάζω όλη την ψίχα σε ένα μπολάκι και την αφήνω στην άκρη.
  3. Κόβω τη φέτα σολομού σε κυβάκια.
  4. Καθαρίζω τις γαρίδες.
  5. Κόβω σε κυβάκια τα βρασμένα πλοκάμια του χταποδιού.
  6. Κόβω τις σκελίδες σκόρδου σε  κυβάκια. Δεν τις πολτοποιώ, θέλω το σκόρδο να ακούγεται.
  7. Ψιλοκόβω το μαϊντανό.

20141219_0001 20141219_0005 20141219_0008

  1. Σε ένα τηγάνι ρίχνω αρκετό ελαιόλαδο και  τις ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου. Σοτάρω μόνο για 1-2 λεπτά.
  2. Ρίχνω στο τηγάνι πρώτα τα κομματάκια το χταπόδι, ανακατεύω ελαφρά και για λίγο, 2-3 λεπτά.
  3. Προσθέτω τα κομματάκια σολομού, σοτάρω για 2-3  λεπτά, προσθέτω τα μύδια και τέλος τις γαρίδες.
  4. Κάθε θαλασσινό που προσθέτω το σοτάρω σε δυνατή θερμοκρασία μόνο για 2-3 λεπτά και  ανακατεύω απαλά.
  5. Τελευταία προσθέτω τα ντοματίνια, τα οποία τα έχω τρυπήσει μία φορά με ένα μυτερό μαχαιράκι.
  6. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω το κρασί και χωρίς να περιμένω να εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτω το χυμό από το ένα λεμόνι.
  7. Όλες τις εργασίες τις κάνω πάντα σε υψηλή θερμοκρασία, αλλά φροντίζω ώστε να έχω αρκετά υγρά στο τηγάνι μου, γιατί αυτή θα είναι και η σάλτσα για τα λαζάνια.
  8. Τέλος πασπαλίζω με ξύσμα  από ένα ή μισό λεμόνι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  9. Βράζω τα λαζάνια a la dente, είναι πάντα πιο γευστικά και κυρίως πιο εύπεπτα, σουρώνω και τα σερβίρω με τα θαλασσινά και την άσπρη σάλτσα τους.
  10. Η τριμμένη παρμεζάνα πάνω από αυτό το αφάνταστα γευστικό πιάτο, απλώς το απογειώνει.

20141219_0010 20141219_0011 20141219_0013

 

Καλή επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *