Η σουπιά ένα πολύ νόστιμο θαλασσινό, ανήκει στα μαλάκια, ζει σε όλες τις θάλασσες και κυρίως στις εύκρατες.
Η κύρια τροφή της είναι τα μικρά ψαράκια και οι γαρίδες. Γνωστή για το μελάνι της, το οποίο και εκσφενδονίζει όταν βρίσκεται σε στιγμή κινδύνου. Επίσης διαθέτει την ικανότητα να αλλάζει το χρώμα της, ανάλογα με τις περιβαντολογικές συνθήκες. Μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους. Ένας απ τους πιο γνωστούς είναι αυτός στην κατσαρόλα με σπανάκι, που παρουσιάζω εδώ.
Υλικά
- 2 μεγάλες σουπιές
- 1 κιλό σπανάκι
- 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 μάτσο άνηθο
- Αλάτι, πιπέρι
- 2 λεμόνια
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Καθαρίζω τις σουπιές, αφαιρώντας εντόσθια και το μεγάλο μαλακό κόκκαλο.
- Τις πλένω καλά για να φύγει η άμμος που ίσως υπάρχει μέσα τους.
- Τις κόβω σε τετράγωνα κομματάκια.
- Καθαρίζω και πλένω καλά το σπανάκι.
- Ψιλοκόβω τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο.
- Σοτάρω ελαφρά τα κρεμμυδάκια με ελαιόλαδο και προσθέτω τις κομμένες σουπιές.
- Συνεχίζω το σοτάρισμα και με τις σουπιές, και σβήνω με ένα ποτήρι λευκό κρασί.
- Προσθέτω 1 ποτήρι νερό και αφήνω τις σουπιές να βράσουν ώσπου να μαλακώσουν.
- Περίπου σε μισή ώρα προσθέτω και το σπανάκι.
- Το αφήνω να βράσει σε χαμηλή φωτιά περίπου 10 λεπτά.
- Σβήνω τη φωτιά, προσθέτω αν θέλω επιπλέον ελαιόλαδο και το χυμό απ τα λεμόνια.
Tips
Αν υπάρχει αρκετό υγρό στην κατσαρόλα, λίγο πριν κλείσω το μάτι ανακατεύω σε ένα ποτήρι με ζωμό απ’ το φαγητό, μια κουταλιά της σούπας αλεύρι και το ρίχνω αμέσως στην κατσαρόλα στην τελευταία βράση.
Καλή επιτυχία
Leave a Reply