Δεν είναι λίγες οι φορές που παγιδευόμαστε στα στερεότυπα. Σε κάθε φάση της ζωής και της καθημερινότητας. Ακόμα και στα της μαγειρικής μας. Κάπως έτσι έχουμε στα σίγουρα ότι τα όσπρια, συνήθως σαν σούπα, τρώγονται μόνο το χειμώνα. Η αλήθεια δεν ακούγεται θελκτικό μια σούπα φακές ή μια σούπα ρεβιθιών στη διάρκεια του καλοκαιριού όταν μάλιστα ο δείκτης του θερμομέτρου σκαρφαλώνει στους 30+ βαθμούς.
Αυτό το καλοκαίρι όμως αποφάσισα ότι τα όσπρια, σε μορφή σαλάτας θα είναι τουλάχιστον μια δυο φορές στο εβδομαδιαίο, μεσημεριανό μας τραπέζι. Θεωρώ ότι εκτός από τα οφέλη που ούτως ή άλλως έχουν τα όσπρια, είναι μια καταπληκτική λύση για μια εύκολη, γρήγορη και νοστιμότατη λύση που σίγουρα θα ικανοποιήσει και τους πιο δύσκολους στις γευστικές επιλογές.
Άσε που σε μια σαλάτα που σαν βάση έχει τα όσπρια, μπορούμε να βάλουμε ό,τι θέλουμε και ό,τι υπάρχει σαν υπόλοιπο στο ψυγείο μας.
Με αυτό το σκεπτικό έφτιαξα τη σημερινή μας ρεβιθοκοτοσαλάτα για δυο άτομα, με στήθος κοτόπουλο που είχα ψήσει σε λαδόκολλα, όταν προχθές είχα γεμιστά και το πακετάκι με το στήθος, πολύ καλά τυλιγμένο και με αλουμινόχαρτο, το έχωσα σε μια γωνιά του φούρνου ώστε να μην επηρεάσει το ψήσιμο των γεμιστών μου.
Ακολουθεί η απλή διαδικασία
Υλικά (για 2 άτομα)
- 100 γρ. ρεβίθια
- 1 μέρος σπ’ το ψημένο στήθος
- 1 μικρή κονσέρβα καλαμπόκι
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
- Κάπαρη
- Καρδιά μαρουλιού
- Μουστάρδα
- Το χυμό και το ξύσμα από ένα λεμόνι
- Ελαιόλαδο
- Αλατοπίπερο
- Δυόσμο (από τη γλάστρα μου)
Διαδικασία
- Βράζω τα ρεβίθια που έχω μουσκέψει από βραδύς. Ψιλοκόβω το κρεμμυδάκι και την καρδιά του μαρουλιού. Κόβω σε κυβάκια τα τοματίνια. Χοντροκόβω το στήθος του κοτόπουλου.
- Ανακατεύω προσεχτικά όλα τα παραπάνω υλικά μαζί και όση κάπαρη θέλω για τη γνωστή αλμύρα της και το γλυκό καλαμπόκι.
- Χτυπάω σε ένα βαζάκι αρκετό ελαιόλαδο με το χυμό του λεμονιού, το ξύσμα και τη μουστάρδα.
- Περιχύνω τη σαλάτα όσο είναι ζεστά τα ρεβίθια. Ανακατεύω καλά και απαλά. Πασπαλίζω με ψιλοκομμένο δυόσμο που κόβω τελευταία στιγμή.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply