κρέμα καραμελέ

SONY DSCΈνας μικρός γλυκός πειρασμός. Γλυκό σαν καραμέλα ή αλλιώς κρέμα καραμελέ. Το λαχταριστό και ζουμερό αυτό γλυκό γίνεται σε μεγάλη φόρμα ή σε μικρά φορμάκια που είναι και πιο διαδεδομένα και πρακτικά. Την κρέμα καραμελέ τη  βρίσκουμε εύκολα σε  μικρές συσκευασίες στην αγορά, πράγμα που διευκολύνει την νοικοκυρά, μιας και γίνεται πολύ γρήγορα.  Κακά τα ψέμματα όμως,  σαν τη σπιτική που θα φτιαχτεί με φρέσκο γάλα και αβγά τα κύρια συστατικά της,  καμία σχέση.

Δεν είναι δύσκολη η παρασκευή της, θέλει όμως το χρόνο της και λίγη προσοχή κατά την εκτέλεση της.  Και κυρίως μη μένετε στα στερεότυπα… μια μικρή προσθήκη στο μείγμα της, όπως το τρίμμα πορτοκαλιού που έβαλα σε αυτή που σας δίνω παρακάτω, θα κάνει τη μεγάλη διαφορά στη γεύση της και κατά συνέπεια στην απόλαυση τη δική σας. Δοκιμάστε να την φτιάξετε, σήμερα κιόλας και καλή σας επιτυχία.

Υλικά για την κρέμα

  • 2 φλ. τσ. φρέσκο γάλα
  • 1/2 φλ.τσ. ζάχαρη
  • 3 αβγά
  • 1 βανίλια (αν βρείτε βανίλια πορτοκάλι, ακόμα καλύτερα)
  • Ξύσμα  από ένα μικρό πορτοκάλι, περίπου 1 κ.σ.

Υλικά για το σιρόπι της καραμέλας

  • 3/4 φλ. τσ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. λεμόνι
  • 1-2 κ.σ. νερό
  • Θα χρειαστούμε επίσης 5-6 φορμάκια

SONY DSC

Εκτέλεση για την καραμέλα

  1. Πρώτα από όλα ετοιμάζω το σιρόπι καραμέλας, βάζοντας τα 3/4 της ζάχαρης σε ένα τηγανάκι με τη 1 κ.σ. λεμόνι και τις 2 κ.σ. νερό.
  2. Αρχικά σε δυνατή θερμοκρασία  αφήνω να λιώσει η ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
  3. Χαμηλώνω τη θερμοκρασία, ενώ συνεχίζω να ανακατεύω συνεχώς και γρήγορα ώσπου η ζάχαρη να αρχίσει να παίρνει ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα και να γίνεται μια ρευστή καραμέλα. Αυτό θα πάρει περίπου 10 λεπτά.
  4. Αδειάζω αμέσως την καραμέλα στα  5 φορμάκια και ετοιμάζομαι τώρα να φτιάξω την κρέμα.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Εκτέλεση και ψήσιμο της κρέμας

  1. Σ ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω καλά το γάλα, αλλά χωρίς  να βράσει και το αφήνω στην άκρη.
  2. Σε ένα βαθύ σκεύος χτυπάω τα 3 αβγά με το μισό φλιτζάνι ζάχαρη, τη βανίλια  και το ξύσμα  από το πορτοκάλι.
  3. Σιγά σιγά  ρίχνω το ζεστό γάλα στα χτυπημένα αβγά, ενώ ανακατεύω απαλά ώστε να δέσουν όλα τα υλικά.
  4. Τη ρευστή αυτή κρέμα την αδειάζω-μοιράζω στα φορμάκια με την καραμέλα, τα οποία και τοποθετώ σε ένα ρηχό ταψάκι με νερό το οποίο πρέπει να φτάνει ως τη μέση τους. Για να μη μαυρίσει το ταψάκι σας, ρίξτε μερικές σταγόνες λεμόνι.
  5. Βάζω το ταψάκι μου σε προθερμασμένο φούρνο, και ψήνω τις κρέμες στους 170 βαθμούς, περίπου για 45-50 λεπτά, ανάλογα πάντα με το φούρνο.
  6. Στα 50 λεπτά και αφού δω ότι έχει ροδίσει η επιφάνεια της κρέμας, ελέγχω και με μαχαίρι βυθίζοντας το σε μια κρέμα,  το οποίο πρέπει να το βγάλω μετά στεγνό.
  7. Αφού ψηθούν οι κρέμες , τις βγάζω από το ταψάκι με το νερό, τις αφήνω να κρυώσουν καλά και τις διατηρώ στο ψυγείο.
  8. Τέλος για να τις σερβίρω, χρησιμοποιώ ένα μαχαίρι το οποίο  θα περιστρέψω στα τοιχώματα κάθε μιας φόρμας και θα την  αναποδογυρίζω σε πιατάκι γλυκού.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Tips

  • Υπάρχει περίπτωση να σας περισσέψει κρέμα χωρίς να έχετε όμως την αντίστοιχη καραμέλα, όπως συνέβη  και σε μένα, εννοείται ότι απλά τη βάζετε σε ένα άλλο μπολάκι την περιχύνεται από πάνω με κάποιο άλλο σπιτικό σιρόπι και διατηρείται και αυτή στο ψυγείο. Αν δεν τη φάτε αμέσως βεβαίως.
  • Τέλος κι αν έχετε χρόνο και όρεξη, μπορείτε να φτιάξετε καραμελωμένα μπαστουνάκια πορτοκαλιού για να στολίσετε τις κρέμες σας, βάζοντας από πάνω ένα ή δύο μπαστουνάκια. Είναι πολύ όμορφα και γουστόζικα.

Καλή επιτυχία


Posted

in

by

Tags:

Comments

2 responses to “κρέμα καραμελέ”

  1. Eleni foti

    Καλα..ειναι το αγαπημένο μου….και αυτο θα το φτοιαξω…μπραβο σου

    1. Είδες πόσες ιδέες σου δίνω;!Λοιπόν Ελένη μπορείς να φτιάξεις τις κρέμες χωρίς την καραμέλα και μετά να τις προσφέρεις με δικά σου γλυκά του κουταλιού από πάνω. Το έκανα εγώ και είναι φανταστικές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *