Μπουρεκάκια με μανιτάρια και κιμά

0Το λένε burek, το λένε borek, το λένε byorek, το λένε byurek, το λένε byrek, το λέμε μπουρεκάκι. Όπως και να το λένε αυτό το όμορφο μικρό στριφτό πραγματάκι που κρύβει νόστιμα μυστικά ανάμεσα στα ψημένα φυλλαράκια του, είναι πάντα ευπρόσδεκτο και καλοφάγωτο!

Μας έρχεται από τα βάθη της Ανατολής κι από τα βάθη των αιώνων. Στις σύντομες αναζητήσεις μου, είδα ότι έχει ρίζες από την κουζίνα της  Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, επηρεασμένης επίσης από το Βυζάντιο και αυτό με τη σειρά του,  από τα Ρωμαϊκά χρόνια. Δάνεια και  αντιδάνεια δηλαδή,  σε φαγητά, σε λέξεις, σε ιδέες … ότι συμβαίνει χρόνια τώρα στην ανθρώπινη ιστορία.  Ο κάθε λαός δίνει  στο γείτονα και παίρνει  από  το γείτονα,  μέσω των κατακτήσεων, των εμπορικών συναλλαγών, της μετανάστευσης των ανθρώπων  ή απλώς μέσω της απλής και φιλικής ανταλλαγής απόψεων και ιδεών.

Στο μπουρέκι μας όμως τώρα για να μη χαθούμε σε οικόπεδα γνώσης που δεν είναι δικά μας.

Σ αυτό λοιπόν το μικρούλι τυλιχτάρι μπορούμε να βάλουμε ό,τι θέλουμε, ό,τι τραβά η όρεξή μας ή ό,τι έχει η κουζίνα μας τη στιγμή που θα αποφασίσουμε να το φτιάξουμε για να το προσφέρουμε.

Είναι ένας έξυπνος τρόπος μαγειρικής, γιατί μέσα στο μπουρεκάκι μπορούμε να βάλουμε και περισσεύματα φαγητού και μ αυτό τον τρόπο να αξιοποιήσουμε κάτι που έμεινε.  Προσθέτοντας δε  ένα φρέσκο υλικό, έχουμε ένα νέο φαγητό- ορεκτικό που θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό μας φίλο.

Παρακάτω σας δίνω μια συνταγή που έφτιαξα με φύλλο βεβαίως, κιμά και μανιτάρια. Έχουμε και λέμε λοιπόν.

Υλικά

  • 1 πακέτο χοντρό φύλλο για τα μπουρεκάκια
  • 400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 4-5 μανιτάρια μεγάλα
  • 2-3 κρεμμύδια ξερά
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδου
  • 2 αβγά
  • 1 φλυτζάνι κίτρινο τυρί τριμμένο της αρεσκείας σας
  • 1 ματσάκι μάραθο ή άνηθο
  • Αλατοπίπερο, πάπρικα γλυκιά
  • Καλαμποκέλαιο

20141107_0003

 Εκτέλεση για τη γέμιση

  1. Το πρώτο που κάνω είναι να πλύνω και να ψιλοκόψω τις σκελίδες σκόρδου, τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια, τα μανιτάρια και το μάραθο.
  2. Σ ένα τηγάνι βάζω πρώτα τις ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου με λίγο καλαμποκέλαιο για να τις σοτάρω ελαφρά και μόνο για 1-2 λεπτά.
  3. Στη συνέχεια προσθέτω τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια  ξερά και φρέσκα. Συνεχίζω το σοτάρισμα τους για 2-3 λεπτά και αμέσως μετά προσθέτω  τα μανιτάρια.
  4. Σοτάρω και τα μανιτάρια και όταν δω να μειώνεται ο όγκος τους, προσθέτω τον κιμά, ανακατεύω καλά όλα τα υλικά, αφήνω να ψηθούν 10-15 λεπτά, αλατοπιπερώνω, ρίχνω και 1 κ.γ. πάπρικα και σβήνω τη φωτιά.
  5. Περιμένω για λίγη ώρα να κρυώσει το μείγμα μου και μετά προσθέτω το τυρί και τα 2 αβγά. Ανακατεύω καλά και απαλά όλα τα υλικά. Τέλος πασπαλίζω με τον ψιλοκομμένο μάραθο.

20141107_0006 20141107_0008 20141107_0011 20141107_0013 20141107_0014

Στρώσιμο της γέμισης στα μπουρεκάκια

  1. Κόβω το φύλλο σε φαρδιές λωρίδες, 4 ή 5 ανάλογα πόσο μεγάλα θέλω  τα μπουρεκάκια.
  2. Με ένα πινέλο αλείφω κάθε λωρίδα με καλαμποκέλαιο, λίγο πριν της βάλω τη γέμιση.
  3. Στην κάτω πλευρά κάθε φύλλου και στο κέντρο,  βάζω μια μεγάλη κουταλιά απ τη γέμιση.
  4. Διπλώνω το περιθώριο δεξιά και αριστερά απ τη γέμιση, ώστε να την καλύψω.
  5. Ρολάρω το μπουρεκάκι, το τοποθετώ σε ταψί φούρνου στρωμένο με  λαδόκολλα και το λαδώνω ελαφρά.
  6. Φτιάχνω όλα τα μπουρεκάκια με τον ίδιο τρόπο και τα ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 30-40 λεπτά, ή ώσπου να ροδίσουν.

20141107_0017 20141107_0019 20141107_0020

Καλή επιτυχία


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *