Αρακάς με μπακαλιαράκια στην κατσαρόλα

Επειδή και τα κατεψυγμένα έχουν… γεύση, άσε που είναι και πρακτικά…
Όλα ξεκίνησαν απ’ το μάραθο που βρήκα σε χωράφι, άνοιξη γαρ και τα βήματα με τα περιπατητικά παπούτσια, μας οδήγησαν στας εξοχάς. Το μάτι πάντα παίζει χαρούμενο όταν βρίσκεται σε πράσινες λοφοκορφές ή περβόλια ή χωράφια που χρυσίζουν ή έτσι απλά να γεμίσει το μάτι με πράσινο, να λουλουδίσει και να πάρει τη θέση του γκρι της πόλης. Βλέπω που λες το μάραθο που πάντα φυτρώνει όπου καταλήγουν νερά βροχής ή ποτιστικά και παθαίνω μυριστικό σοκ. Δεν ξέρω ακόμα τι θα τον κάνω. Δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει που τον βρήκα και τον μεταφέρω στα πούπουλα και στο κλεινόν άστυ. Τον βάζω σε ποτήρι με νερό για να συνέλθει απ’ το ταξίδι και τον στολίζω ως σπάνιο άνθος στο τραπέζι.
Το μυαλό παίρνει στροφές και το χέρι μικρό κοφτερό μαχαιράκι. Ανηφορίζω προς ταράτσα μεριά… και ναι! Είναι εκεί και με περιμένει, ζωντανός και καταπράσινος, περιχαρής και μονάκριβος ανάμεσα σε φύλλα φυτού που έχω ξεχάσει το όνομα του. Λιάζεται, μεγαλώνει, ανασαίνει και χαίρεται τη μικρή και σύντομη ζωή του. Τον καλημερίζω και πολύ πολύ απαλά, όσο πατάει η γάτα, κόβω δυο κλαδάκια απ’ τον φρέσκο και αγνώστου σποράς (πώς και πότε δηλαδή φύτρωσε εκεί που δεν τον έσπειρα) άνηθος.
Σημασία λοιπόν έχει που βρήκα τα αρωματικά, θα τολμούσα να πω βιολογικά και ανέγγιχτα από ανθρώπου χέρι.  Σημασία επίσης έχει ότι έχω στην κατάψυξη αρακά ψιλό και όμορφο. Σημασία επίσης έχει ότι αρχίζω και ψάχνω τα βάθη των συρταριών μήπως και βρω κάτι που θα μου κινήσει την περιέργεια, την όρεξη και την σκέψη να φέρω εις κοινωνίαν μίαν, ετερόκλητα υλικά, μιας και αυτό είναι το μαγειρικό μου βίτσιο, γκουχ, γκουχ, χόμπι ήθελα να πω.

Τρία μπακαλιαράκια στο βάθος δεξιά και μετά τον αρακά, βρίσκονται σε αναμονή, στο μεγάλο συρτάρι της κατάψυξης. Οι αναζητήσεις μόλις πήραν τέλος και η μαγειρική στην κουζίνα μου μόλις άρχισε.

Υλικά

  • 500 γρ.  αρακά κατεψυγμένο
  • 3 μπακαλιαράκια κατεψυγμένα
  • 1 μεγάλο κόκκινο ξερό κρεμμύδι
  • 1 μεγάλο καρότο
  • Ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο λεμόνι
  • 1 κ.σ. βεγκέτα ή αλατοπίπερο
  • Άνηθος + μάραθο – για πιο έντονο άρωμα

Διαδικασία

  • Καθαρίζω και κόβω σε φετούλες το κρεμμύδι.

  • Το ρίχνω σε πλατιά κατσαρόλα με αρκετό ελαιόλαδο και το σοτάρω για μόλις ένα δυο λεπτά. Ρίχνω και τον αρακά όπως είναι κατεψυγμένος. Ανακατεύω καλά. Ρίχνω ζεστό νερό όσο να σκεπάζει τον αρακά και πασπαλίζω με τη βεγκέτα ή το αλατοπίπερο.

  • Αφήνω να βράσει ο αρακάς σε σιγανή φωτιά και περίπου πέντε λεπτά πριν γίνει προσθέτω τα μπακαλιαράκια, αφού τα έχω ξεψύξει και περιποιηθεί από τυχόν λέπια. Προσθέτω επίσης το καρότο.

  • Σκεπάζω την κατσαρόλα μου και αφήνω να γίνουν όλα έως ότου μελώσουν και μείνουν με λίγα υγρά.
  • Προσθέτω το χυμό του λεμονιού τον οποίο τον έχω χτυπήσει με λίγο ελαιόλαδο. Πασπαλίζω με ψιλοκομμένο άνηθο και μάραθο.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *