Τις προάλλες βρέθηκα στο μάρκετ με σκοπό να αγοράσω κρέας. Είδα τις τιμές του μοσχαρίσιου, έκανα στροφή και προχώρησα προς το χοιρινό, η τιμή του οποίου είναι πια όπως ήταν το μοσχαρίσιο προ χρόνων. Τέλος πάντων και επειδή εδώ είμαστε για νόστιμα πιάτα και όχι για γκρίνιες, αγόρασα περίπου ενάμιση κιλό χοιρινό από μπούτι, σε μικρές μερίδες κομμένο και αποφάσισα να το φτιάξω όπως θα μαγείρευα ένα κομμάτι μοσχαρίσιου κρέατος… τουτέστιν κοκκινιστό με κολοκυθάκια. Εύκολη η διαδικασία, νοστιμότατο το αποτέλεσμα, τρυφερό το χοιρινό μπούτι, αλντέντε τα κολοκυθάκια μου μέσα στην υπέροχη κόκκινη σάλτσα. Το συνόδεψα με ανθότυρο και σπιτικό ψωμί. Α, βεβαίως βεβαίως και κόκκινο κρασί από ασκό. Αριστούργημα.
Υλικά
- 1 1/2 κιλό χοιρινό από μπούτι, κομμένο σε μερίδες
- 1.200 περίπου κολοκυθάκια
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
- 3 ντομάτες ώριμες
- 1 πράσινη πιπεριά
- Μερικές πιπεριές Φλωρίνης ψημένες που έχω πάντα στο ψυγείο, για πιο έντονη τη σάλτσα.
- 1 κ.σ. γεμάτη βεγκέτα
- Μερικά μπαχάρια
- Ελαιόλαδο
- Ελάχιστο αλάτι
- Ένα ποτήρι λευκό κρασί
Διαδικασία
- Ξεβγάζω τα κομμάτια του χοιρινού με ξύδι και τα βάζω σε πλατιά κατσαρόλα με τα κρεμμύδια κομμένα σε χοντρά κομμάτια και την πράσινη πιπεριά. Προσθέτω τα μπαχάρια.
- Ρίχνω αρκετό ελαιόλαδο και σοτάρω καλά.
- Σβήνω με το κρασί. Προσθέτω ζεστό νερό και αφήνω το κρέας να βράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά για μια ώρα.
- Πολτοποιώ τις ντομάτες μαζί με τις πιπεριές Φλωρίνης αφού έχω προσθέσει τη βεγκέτα και ελάχιστο αλάτι.
- Μετά από την ώρα που βράζει το κρέας προσθέτω τις πολτοποιημένες ντομάτες με τις πιπεριές.
- Αφήνω να βράσουν όλα μαζί άλλη μισή ώρα, πάντα σε χαμηλή φωτιά ή ώσπου να μαλακώσει το κρέας.
- Όσο βράζει το κρέας, κόβω τα κολοκυθάκια κατά μήκος και μετά σε χοντρά κομμάτια. Τα λαδώνω και τα βάζω στην τοστιέρα που την έχω αφήσει να κάψει.
- Τα ψήνω περίπου δέκα λεπτά και από τις δυο πλευρές.
- Αφαιρώ το κρέας από τη σάλτσα του, προσθέτω τα κολοκυθάκια και τα αφήνω να βράσουν ώσπου να μαλακώσουν αλλά όχι πολύ.
- Προσθέτω το κρέας στην κατσαρόλα, το τακτοποιώ προσεχτικά ανάμεσα στα κολοκυθάκια και αφήνω να πάρει μόνο μια βράση.
- Τέλος και προαιρετικά ρίχνω σε κάθε πιάτο λίγο ωμό ελαιόλαδο.
Καλή σας επιτυχία και καλύτερη απόλαυση… λουκούμι
Leave a Reply