Όχι, όχι σήμερα δεν είναι Τρίτη, δεν είναι η μέρα της αγαπημένης λαϊκής. Σήμερα είναι Δευτέρα και μαραμένα… τα γιούλια κι’ οι βιόλες. Ταιριάζει όμως έ; Μαραμένα λοιπόν κάποια υπόλοιπα λαχανικά ή ζαρζαβατικά ή μαναβικά που έπρεπε να μαγειρευτούν και όχι να πεταχτούν. Τα μαραμένα λοιπόν, εγώ τα ζωντανεύω σε μια υπέροχη, φανταστική, γευστική, λαχταριστή, πίνακα ζωγραφικής Μαράκι μου και ουχί “νεκρά φύση”, αλλά ζωντανή, άκρως ζωντανή και όπως προ είπα ή καλύτερα προ έγραψα, νοστιμότατη σάλτσα. Τα λόγια είναι περιττά… οι φωτογραφίες απαραίτητες και η συνταγή επιβάλλεται να μαγειρευτεί τάχιστα… ακόμα κι’ αν τα λαχανικά σας ή ζαρζαβατικά σας ή μαναβικά σας είναι φρεσκότατα και αγορασμένα απ’ τη λαϊκή της Τρίτης, της Τετάρτης, της Πέμπτης ή όποια μέρα βρε παιδί μου, γίνεται στην όμορφη γειτονιά σου.
Έχει αρκετή σημασία να διαβάσετε προσεχτικά τα της συνταγής γιατί κάποια στοιχεία της δίνουν αυτήν την ασύγκριτη γεύση. Tο εγγυώμαι. Η δε σάλτσα γίνεται στο δεκάλεπτο, αν εξαιρέσουμε τα κοψίματα των λαχανικών.
Υλικά (κατ’ εκτίμηση ή ό,τι υπάρχει στο ψυγείο)
- 2-3 μανιτάρια
- Μισή κίτρινη πιπεριά
- Μισή πράσινη πιπεριά
- 1 μικρό καρότο
- 1 κακομούτσουνη ντομάτα
- 1 μικρό κολοκυθάκι
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 2-3 σκελίδες σκόρδου
- 1 μελιτζάνα αργίτικη και η φλάσκα μας κάνει
- 1 κ.γ. γεμάτη βεγκέτα
- 1/2 κ.γ. κύμινο, ναι ναι κύμινο
- 1 ποτήρι του κρασιού γεμάτο λευκό κρασί για να δημιουργηθεί το ζουμερό μέρος της σάλτσας
- Μερικές ελιές
- Μερικές κόκκινες πιπεριές κέρατο ψημένες και οι ωμές μας κάνουν
- Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
- Φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
- Νομίζω τελείωσαν τα λαχανικά μου…
Διαδικασία
- Πλένω πολύ καλά όλα τα λαχανικά και τα κόβω σε κυβάκια. Τα μανιτάρια δεν τα πλένω, αφαιρώ όμως τη φλούδα τους και τα κόβω σε φέτες.
- Τα βάζω όλα μαζί σε φαρδύ τηγάνι με μπόλικο ελαιόλαδο. Πασπαλίζω με τη βεγκέτα, ρίχνω και το κύμινο. Σοτάρω καλά ώσπου να πέσει ο όγκος τους. Ανακατεύω συνέχεια.
- Μόλις πέσει ο όγκος τους, ρίχνω την κόκκινη ψημένη πιπεριά σε τετραγωνάκια και τις ελιές.
- Ανακατεύω και σβήνω με το κρασί.
- Αφήνω να πάρει η σάλτσα μου “ό,τι να’ ναι” μια δυο βράσεις για να δέσει με το κρασί και κατεβάζω απ’ το μάτι.
- Σκορπώ φρέσκα φυλλαράκια ρίγανης…
- και σερβίρω πάνω σε σπαγγέτι βρασμένα αλ ντέντε.
Κοπιάστε ή καλύτερα να την φτιάξετε αυτήν την απλή, οικονομική, γρήγορη και γευστικότατη σάλτσα.
Leave a Reply