Μηλόπιτα η κλασική

Όταν ανθίζουν τα ροζ και cyclamen κυκλάμινα, έρχονται και τα πρώτα φθινοπωρινά γλυκά. Και πρώτο απ’ όλα, δεν θα μπορούσε παρά να είναι μια μηλόπιτα όλο σιρόπια και τέτοια γλύκα και τέτοιο καραμελωμένο τελείωμα και τέτοιο τραγανό καρύδι μέσα στο τρυφερό,  καλοψημένο  μήλο, που σίγουρα ένα κομμάτι δε θα σου φτάνει.

Και φτιάχνεις και το  ζεστό σου, αγαπημένο  ρόφημα. Τσάι κατά προτίμηση, μυρωδάτο και αχνιστό για να συνοδεύσεις και χωρίς τύψεις παρακαλώ,  το δεύτερο μελένιο κομμάτι μηλόπιτας, ώστε ν’ απολαύσεις τις όμορφες και γαλήνιες  στιγμές που σου προσφέρουν, αυτά που έφτιαξες με τα δικά σου χρυσά χεράκια.

Emma-Karp-Apple-Mosaic-Art-2 Emma-Karp-Apple-Mosaic-Art-2 Emma-Karp-Apple-Mosaic-Art-2 Emma-Karp-Apple-Mosaic-Art-2

Και μη διστάσεις, φτιάξε τη μηλόπιτα, ετοίμασε και το ρόφημά σου  σε στιγμές που είσαι μόνη στο σπίτι. Ακούμπησε τα δίπλα στην αγαπημένη σου γωνιά, κλείσε τηλεοράσεις, τηλέφωνα και κινητά, βάλε και το ραδιόφωνο χαμηλά, σε μουσικό σταθμό και χαλάρωσε. Ζήσε αυτή τη γλυκιά στιγμή συνειδητά, σαν πολύτιμο δώρο στον εαυτό σου, που θα σε ξεκουράσει και θα σου προσφέρει δύναμη και καλή διάθεση για να συνεχίσεις τα καθημερινά και τετριμμένα που τόσο σε βαραίνουν και σε κουράζουν πολλές φορές. Κάν’το!

Υλικά (για το σιρόπι)

  • 1 φλ.τσ. ζάχαρη
  • 3/4 βούτυρο (από ένα πακέτο των 250 γρμ.)
  • 1 κ.σ. γεμάτη κανέλα

Υλικά (για το κέικ)

  • 2-3 μήλα
  • 1/4 βούτυρο (το υπόλοιπο απ το πακέτο των 250 γρμ.)
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 3 αβγά
  • 1/2 φλ.τσ. γάλα ή χυμό πορτοκάλι
  • 1/2 φλ.τσ. κονιάκ ή ότι άλλο γλυκό ποτό υπάρχει σπίτι
  • 1 κ.σ. μπέικιν
  • 2 φλ.τσ. αλεύρι ( ή όσο πάρει ανάλογα με τα υγρά υλικά, ώστε να έχετε έναν παχύρευστο χυλό)
  • Μερικά καρύδια

20141019_0003

Εκτέλεση για το σιρόπι

  1. Σ ένα πυρίμαχο ταψάκι λιώνω τα 3/4 του βουτύρου και ρίχνω τη ζάχαρη και την κανέλα.
  2. Ανακατεύω καλά αυτά τα 3 υλικά που θα είναι το σιρόπι για τη μηλόπιτα.
  3. Καθαρίζω τα μήλα, τα κόβω σε ροδέλες και  αφαιρώ τα κουκούτσια απ το κέντρο κάθε ροδέλας.
  4. Τοποθετώ τις ροδέλες μέσα στο ταψάκι μου και σε ότι κενό υπάρχει βάζω μικρά κομμάτια μήλου, εναλλάξ με μικρά κομμάτια καρυδιού.
  5. Στο κέντρο κάθε ροδέλα βάζω από ένα μισό καρύδι. Τέλος πασπαλίζω όλο τα ταψάκι με κομματάκια καρυδιού.

20141019_0009

Εκτέλεση για το κέικ

  1. Στο μίξερ χτυπάω καλά το 1/4 του βουτύρου με τη ζάχαρη.
  2. Προσθέτω τα αβγά και συνεχίζω το χτύπημα. Προσθέτω το γάλα ή το χυμό πορτοκαλιού με το κονιάκ.
  3. Χτυπάω καλά και σιγά σιγά, ρίχνω το αλεύρι με την μπέικιν.
  4. Το αποτέλεσμα πρέπει να  είναι ένας παχύρευστος χυλός, τον οποίο και ρίχνω προσεχτικά μέσα στο ταψάκι μου για να καλύψω τα μήλα με τα καρύδια.
  5. Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου για 45 λεπτά.
  6. Τα τελευταία 5 λεπτά, κατεβάζω το ταψάκι στον πάτο του φούρνου για να πάρουν πιο πολύ χρώμα μήλα και σιρόπι, που θα γίνει σαν καραμέλα.
  7. Αφού βεβαιωθώ ότι ψήθηκε η μηλόπιτα, την βγάζω απ τον φούρνο και την αναποδογυρίζω αμέσως και με προσοχή σε δίσκο ή πιατέλα μεγαλύτερη βεβαίως απ το ταψάκι μου.

20141019_0011 20141019_0012 20141019_0017 20141019_0019

Παρατηρήσεις

  • Σας έδωσα τη συνταγή ακριβώς όπως την έχω και την φτιάχνω χρόνια τώρα και πάντα με επιτυχία. Όμως καλό θα είναι την ποσότητα της ζάχαρης για το κέικ να την μειώσετε από ένα φλυτζάνι.  Και μισό να βάλετε θα γίνει υπέροχο το γλυκό σας. Αντίθετα την ποσότητα της ζάχαρης για το σιρόπι θα την βάλετε ολόκληρη ώστε να φτιαχτεί το καραμελωμένο σιρόπι που χαρακτηρίζει τη νοστιμιά της μηλόπιτας.

Καλή επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *