Τι ευλογία να έχεις κάστανα που έφερες απ’ τον Κοσμά, να έχεις αγοράσει σταφίδες Κορίνθου και να σου έρχονται πεσκέσι κυδώνια απ’ το όμορφο χωριό της Φωκίδας τους Πενταγιούς που βρίσκεται σε υψόμετρο 950μ. Κυδώνια που για άλλη μια φορά ο καλός μας φίλος, Γιώργος Παπαγεωργίου που έλκει την καταγωγή τους απ’ τα όμορφα αυτά μέρη, όλο και κάτι μου φέρνει. Αυτή τη φορά τα όμορφα, ζωντανά, μυρωδάτα κυδώνια κατευθείαν απ’ τον κήπο του στον πάγκο της κουζίνας μου. Πιο βιολογικά δεν γίνεται.
Αυτά λοιπόν μου έδωσαν το κίνητρο και την έμπνευση να φτιάξω το σημερινό μου κέικ που το απολαύσαμε στο πρωινό αλλά και στο απογευματινό μας ρόφημα.
Τους Πενταγιούς και τις γύρω πανέμορφες περιοχές επισκεφτήκαμε περίπου μια δεκαετία πριν. Από κει και η φωτογραφία με το ποτήρι νερού που φωτογράφισα με φόντο τα γνωστά πράσινα τραπεζάκια καφενείου της όμορφης πλατείας του χωριού. Από κει και οι φωτογραφίες των βουνών που παραθέτω στο τέλος της συνταγής μου.
Στο εκτεταμένο ορεινό σύμπλεγμα που συνθέτουν τα Βαρδούσια μαζί με την Γκιώνα, την Οξιά, τα βουνά της Ναυπακτίας και τα Όρη του Λιδορικίου με την τεχνητή λίμνη του Μόρνου,η ομορφιά της φύσης έρχεται σε πρώτο πλάνο. Κυριαρχούν οι σιωπές και οι ήχοι της, τα χρώματά της.
Υλικά για στρογγυλή φόρμα
- 100 γρ. σάρκα κυδωνιού
- 100 γρ. σταφίδα ξανθιά 100
- 100 γρ. κάστανα βρασμένα και ψιλοκομμένα
- 260 γρ. αλεύρι 260 + 40 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 110 γρ. ζάχαρη ή και λίγη περισσότερη, ανάλογα πόσο γλυκό θέλετε το αποτέλεσμα.
- 125 ml. ηλιέλαιο
- 125 ml. νερό
- 3 αβγά
- 1 κ.γ. γεμάτο μπέικιν + λίγη μαγειρική σόδα
- 1 κ.σ. κοφτή κανέλα + το χυμό από μισό λεμόνι
Διαδικασία
- Καθαρίζω και τρίβω το κυδώνι στο χοντρό μέρος του τρίφτη. Το ανακατεύω με το χυμό λεμονιού και την κανέλα.
- Ψιλοκόβω τα κάστανα (όχι πολύ) και τα ανακατεύω με τις σταφίδες.
- Ρίχνω στο μπολ του μίξερ τα 3 αβγά και τη ζάχαρη, χτυπώ καλά.
- Προσθέτω το ηλιέλαιο και το νερό, ανακατεύω καλά. Σιγά σιγά προσθέτω το αλεύρι το οποίο έχω κοσκινίσει, έχω προσθέσει μπέικιν και σόδα και έχω ανακατέψει με το ψιλό σιμιγδάλι. Ανακατεύω καλά.
- Προσθέτω το τριμμένο κυδώνι με την κανέλα. Ανακατεύω.
- Τέλος προσθέτω τα κάστανα με τις σταφίδες. Ανακατεύω με σπάτουλα και όχι με το μίξερ.
- Λαδώνω τη φόρμα μου, την πασπαλίζω με αλεύρι, την τινάζω να φύγει το περισσό αλεύρι και ρίχνω το χυλό του κέικ.
- Βάζω τη φόρμα σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνω αρχικά για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς και κατόπιν άλλα 50 λεπτά στους 180 βαθμούς. Σβήνω το φούρνο και αφήνω μέσα το κέικ άλλα 5-6 λεπτά.
- Βγάζω τη φόρμα από το φούρνο, την αφήνω περίπου 10 λεπτά στον πάγκο, την αναποδογυρίζω στην πιατέλα όπου το κέικ μου πέφτει πολύ εύκολα. Προαιρετικά πασπαλίζουμε με άχνη.
- Ένα φανταστικό κέικ γεμάτο αρώματα, αν πετύχετε καλά κυδώνια, υφές και διαφορετικές γεύσεις που δίνουν κυρίως αυτά τα τρία μοναδικά “φρούτα” της ελληνικής γης.
Καλή σας επιτυχία
Φώτο – εντυπώσεις
Leave a Reply