Κολοκυθάκια… βαρκούλες αρμενίζουνε…

Τις προάλλες έφτιαξα στήθος κοτόπουλο με κατεψυγμένες αγκινάρες και αρακά. Αγαπώ πολύ τις αγκινάρες και τις φτιάχνω πότε πότε και εκτός εποχής. Ήταν τόσο γευστικές που αδειάσαμε την κατσαρόλα απ’ τα λαχανικά και έτσι περίσσεψε ένα αρκετά μεγάλο μέρος απ’ το στήθος.  Θα μου πεις ότι το στήθος και μάλιστα έτοιμο βρασμένο μπορεί να δώσει πολλές λύσεις για γρήγορο φαγητό, όπως μια μεγάλη ομελέτα τηγανιού ή φούρνου, να μπει σε σάντουιτς, σε σπιτικά τυλιχτά σουβλάκια ή ακόμα και σε μια σαλάτα.
Έλα όμως που εγώ ήθελα να το παιδέψω το θέμα. Έτσι έχοντας αγοράσει απ’ την λαϊκή της γειτονιάς μου υπέροχα κολοκυθάκια, σκέφτηκα να τα χώσω μέσα σ’ αυτά και να τα γυρίσω σε αβγολέμονο. Έλα όμως που είχα αγοράσει και πολλές ώριμες ντομάτες…
Το πλάνο άλλαξε ελαφρώς και για άλλη μια φορά είπα… απόψε αυτοσχεδιάζουμε! Έ, όχι και τίποτα σπουδαίο δηλαδή, στην κουζίνα πάντα πρέπει να αυτοσχεδιάζουμε. Έτσι έκανα τα υπέροχα, ζωντανά, καταπράσινα κολοκυθάκια μου βαρκούλες, τα γέμισα με μια απλή σύνθεση που περιελάβανε και το υπόλοιπο κοτόπουλο, έφτιαξα και μια σούπερ, ελαφρώς πικάντικη σάλτσα… και τα έβαλα να αρμενίζουνε μέσα στη σάλτσα και μέσα στο φούρνο μου. Κ α τ α π λ η κ τ ι κ ά!

   

Και για την ιστορία, ενώ υπολόγιζα να βάλω στη γέμιση και ρύζι, όπως δείχνω στη φωτογραφία των υλικών, τελικά δεν το έκανα γιατί είδα ότι η γέμιση ήταν αρκετή για τα οχτώ μικρά, καλοσχηματισμένα και φρέσκα κολοκυθάκια μου.

Υλικά

  • 8 μέτρια κολοκυθάκια, καλό είναι να έχουν το ίδιο μέγεθος
  • 130-150 γρ. βρασμένο στήθος κοτόπουλο από προηγούμενο φαγητό ή φρεσκοβρασμένο
  • 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι
  • 2-3 ώριμες βαριές ντομάτες
  • 1 κ.γ. πελτέ
  • Ελάχιστο αλάτι
  • 1 κ.σ. βεγκέτα
  • 1 κ.γ. πάπρικα πικάντικη
  • 1 κ.γ. ζάχαρη για τη σάλτσα ντομάτας
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Ελαιόλαδο
  • Κλωναράκια βασιλικού

Διαδικασία

  • Αφού πλύνω καλά τα κολοκυθάκια μου και τους αφαιρέσω το κοτσάνι, με ένα κοφτερό μαχαιράκι κόβω αρχικά, ένα λεπτό σχετικά καπάκι κατά μήκος. Με το ίδιο κοφτερό μαχαιράκι χαράσσω τα κολοκυθάκια χιαστί πολλές φορές, προσέχοντας να μην τα κόψω στα πλαϊνά και στον πάτο τους. Στη συνέχεια με ένα μαχαιράκι γλυκού ή ό,τι μαχαιράκι έχετε που όμως δεν πρέπει να κόβει σκάβω σιγά σιγά το κάθε κολοκύθι προσεχτικά και το αδειάζω απ’ τη σάρκα του. Επειδή το δοκίμασα και με κουταλάκι, συνιστώ οπωσδήποτε το μαχαιράκι που δεν κόβει γιατί κάνει τέλεια δουλειά.

  • Αδειάζω τα κολοκυθάκια και τα αραδιάζω στο ταψί μου.

  • Καθαρίζω και ψιλοκόβω το κρεμμύδι. Το ρίχνω στο τηγάνι, σοτάρω 2-3 λεπτά να φύγουν τα υγρά του και προσθέτω αρκετό ελαιόλαδο. Μόλις το ελαιόλαδο κάψει, ρίχνω αρκετή απ’ τη σάρκα των κολοκυθιών.

  • Ανακατεύω και προσθέτω το βρασμένο στήθος κοτόπουλο σε μικρά κυβάκια. Ρίχνω το αλάτι, την πάπρικα, τη βεγκέτα. Ανακατεύω καλά και αποσύρω απ’ τη φωτιά.

  • Γεμίζω με προσοχή τα κολοκυθάκια-βαρκούλες. Τα σκεπάζω με τα καπάκια τους.

  • Στο ίδιο τηγάνι που έφτιαξα τη γέμιση, ρίχνω ελαιόλαδο με μια ψιλοκομμένη μεγάλη σκελίδα σκόρδου. Αφήνω να κάψει ελαφρά και ρίχνω την τριμμένη ντομάτα. Προσθέτω τη ζάχαρη, αλατοπίπερο και 1 κ.γ. πελτέ, ανακατεύω καλά και αποσύρω απ’ τη φωτιά.
  • Ρίχνω με προσοχή τη σάλτσα γύρω απ’ τα κολοκυθάκια, τακτοποιώ ανάμεσα και κλωναράκια βασιλικού, πασπαλίζω με λίγη φρυγανιά, σκεπάζω το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζω σε καλά προθερμασμένο φούρνο.

  • Ψήνω στους 250 βαθμούς για 40 λεπτά. Αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και ψήνω άλλα 10 λεπτά για να πάρει χρώμα.

  • Το φαγητό μου έτοιμο, γευστικότατο, ιδιαίτερο και θρεπτικότατο. Αποζημιώνει απόλυτα το χρόνο που χρειάζεται για το άδειασμα των κολοκυθιών.

Καλή σας επιτυχία

 

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *