“Με λένε Λίτσα, είμαι παιχνιδιάρα και πολύ, πολύ νόστιμη. Ρώτησε και το Δημήτρη που μ’ έπιασε στα δίχτυα του”.
Δε χρειάστηκα πολλές, άλλες συστάσεις, ρώτησα το Δημήτρη που μόλις είχε έρθει με το ψαροκάικο του στο όμορφο λιμανάκι του Άη Γιάννη, αν μπορούσα να πάρω τρεις Λίτσες σπίτι μου και εκείνος χωρίς πολλές κουβέντες, διάλεξε τρεις όμορφες, λαμπερές, σπιρτόζες και άρτι αφιχθείσες απ’ τα βάθη του Κορινθιακού Λίτσες και μου τις έδωσε πάραυτα. Οι Λίτσες πακεταρίστηκαν προσεχτικά, μπήκαν ψυγείο στο σπιτάκι που μας φιλοξένησε και μετά, συνοδεία από παγωμένες παγοκύστες, έκαναν το δίωρο ταξίδι προς την κουζίνα μου.
Τις περιποιήθηκα δεόντως, τις στόλισα με όμορφες, χρωματιστές ροδέλες λαχανικών, τις έψησα στο φούρνο και τις απολαύσαμε οικογενειακά.
Ηθικόν και πραχτικό συμπέρασμα. Το αποδεδειγμένα φρέσκο, φρεσκότατο ψάρι, ό,τι και να είναι, όπως και να λέγεται, είναι πάντα πρώτης ποιότητας και κατηγορίας.
Οπόταν, κάντε έρευνα μικρών λιμένων, πλησίον της οικίας σας, που έρχονται ψαροκάικα και τρέξτε πρωί, πρωί να προμηθευτείτε ό,τι ψάρι βγάλει η τράτα.
Υλικά
- 2 λίτσες
- 1 μέτρια γλυκοπατάτα
- 2 μικρά κολοκυθάκια
- 2 καροτάκια
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 2 μεγάλες ντομάτες
- 1 πιπεριά Φλωρίνης
- 2 σκελίδες σκόρδου
- Ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι λευκό κρασί – προαιρετικά 1 σφηνάκι βότκα… για να τελειώνει και το μπουκάλι που μου πιάνει χώρο στο ράφι.
- Αλάτι
- Λεμονοπίπερο
- 2 φύλλα δάφνης
Διαδικασία
- Καθαρίζω τα ψάρια και τα αφήνω στο ψυγείο.
- Καθαρίζω όλα τα λαχανικά. Κόβω με το μαντολίνο σε λεπτές φέτες τα κολοκυθάκια και τα καρότα. Σε πιο χοντρές τη γλυκοπατάτα και το κρεμμύδι. Με μαχαίρι κόβω σε φέτες τη μια ντομάτα και σε κυβάκια τη δεύτερη. Κόβω και τα σκόρδα.
- Ταχτοποιώ σε στρώσεις τα λαχανικά μου, αλατίζοντας τα ελαφρώς σε κάθε στρώση. Πρώτα τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές, τη γλυκοπατάτα, το κρεμμύδι και τελειώνω με τις ντομάτες και τα σκόρδα.
- Ακουμπώ προσεχτικά τις λίτσες. Ρίχνω από πάνω την ψιλοκομμένη ντομάτα, το ελαιόλαδο που έχω χτυπήσει με το κρασί και τη βότκα. Προσθέτω και ελάχιστο νερό. Αν και τελικά ίσως και να μη χρειάζεται, μιας και όλα τα λαχανικά βγάζουν τα υγρά τους. Αλατοπιπερώνω τελικά, βάζω τις δυο δάφνες.
- Σε καλά προθερμασμένο φούρνο ψήνω για 45-50 λεπτά στον αέρα στους 200 βαθμούς. Πάντα ανάλογα με το φούρνο.
- Το φαγητό μου έτοιμο, οι λίτσες ζουμερές και νόστιμες σερβίρονται άμεσα και ζεστές στο μεσημεριανό τραπέζι μας.
Καλές και νόστιμες ψαριές
Leave a Reply