Λαχανοφακόρυζο το εκπληκτικό

Μου αρέσει πολύ να πειραματίζομαι στην κουζίνα με νέα προϊόντα. Έτσι μόλις είδα στα ράφια του σούπερ μάρκετ ένα περιποιημένο σακουλάκι φακόρυζο  με ψιλές φακές και καστανό ρύζι, δεν χρειάστηκα δεύτερη σκέψη και το αγόρασα. Εντάξει δεν είναι και μεγάλο πείραμα, αλλά σίγουρα είναι εύκολο και γευστικό. Κι’ αυτό γιατί αντί να το φτιάξω μόνο του, το έφτιαξα με λάχανο. Η αλήθεια το πρόγραμμα μου είχε λαχανόρυζο, αλλά ανοίγοντας το ντουλάπι με τις προμήθειες, μου ήρθε φλασιά και έβαλα το φακόρυζο. Η ποσότητα που έφτιαξα είναι για δυο μεσημεριανές καλές μερίδες. Εσείς προσαρμόζεται τις ποσότητες ανάλογα με τα άτομα που θα το προσφέρετε.

Υλικά (για 2 μερίδες)

  • 1/4 από ένα μικρό λάχανο
  • 80 γρ. φακόρυζο
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
  • 1 μικρό καρότο
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 1/2 κ.γ. λεμονοπίπερο – προαιρετικά
  • ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΛΑΤΙ
  • Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο

Διαδικασία

  • Τρίβω το λάχανο με το μαντολίνο, ακριβώς όπως το κάνω για τη σαλάτα. Τρίβω και το καρότο. Ψιλοκόβω το κρεμμύδι.
  • Σε μια μικρή κατσαρόλα σοτάρω αρχικά το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά με αρκετό ελαιόλαδο. Προσθέτω το καρότο. Σοτάρω ελάχιστα.

  • Προσθέτω το τριμμένο λάχανο. Σοτάρω καλά ώσπου να πέσει ο όγκος του και να ενσωματωθεί με το κρεμμύδι και το καρότο.

  • Ρίχνω στο κέντρο το φακόρυζο. Πασπαλίζω με το λεμονοπίπερο.

  • Ανακατεύω και ρίχνω περίπου 1/2 λίτρο ζεστό νερό στο οποίο έχω διαλύσει τον κύβο λαχανικών.

  • Αφήνω να πάρει βράση, χαμηλώνω την ένταση της θερμοκρασίας και σιγοβράζω το φαγητό, ώσπου να γίνει και να δέσει το φακόρυζο με το λάχανο. Περίπου στα 30-35 λεπτά το φαγητό μας μελάτο, ζουμερό όσο έπρεπε και κυρίως γευστικό, έτοιμο να γεμίσει τα μπολάκια μας. Συνόδευσα με χωριάτικο ψωμί, κοφινάκι κατσικίσιο, από ένα αβγό τηγανητό και κόκκινο κρασί σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλή σας επιτυχία

 

Comments

2 responses to “Λαχανοφακόρυζο το εκπληκτικό”

  1. vatsithianou fotini

    Καλησπέρα όπως πάντα φανταστικές οι συνταγές

  2. Δήμητρα Χερουβείμ

    Ευχαριστώ πολύ αγαπητή μου Φωτεινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *