Το καλοκαίρι ημερολογιακά μας εγκατέλειψε. Όμως σαν απόηχο αυτής της όμορφης και λαμπερής εποχής, με τα πολύχρωμα και νόστιμα κηπευτικά και όσο υπάρχουν αυτά ακόμα στις αγορές, ας φτιάξουμε αυτό το κλασικό ελληνικό φαγητό ίσως μια Κυριακή, που ο χρόνος δείχνει να είναι περισσότερος και ας το απολαύσουμε με τους δικούς μας, με χαλαρή και ευχάριστη διάθεση.
Υλικά (για ένα μεγάλο ταψί φούρνου)
- 8-10 ντομάτες
- 4 πράσινες πιπεριές
- 2-3 πιπεριές κέρατο
- 1 μελιτζάνα φλάσκα
- 1 καρότο
- 2 κρεμμύδια
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό και δυόσμο
- Μερικές σκελίδες σκόρδο
- 250-300 γρμ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 φλ. τσ. γεμάτο καστανό ή άγριο ρύζι
- Αλατοπίπερο, 1 κ.γ. ζάχαρη, 1 κ.γ. κανέλα, 1 κ.γ. πάπρικα, 1 κ.σ. πελτέ
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Πλένω όλα τα ζαρζαβατικά
- Αδειάζω τις ντομάτες και βάζω την ψίχα τους ψιλοκομμένη σε λεκάνη.
- Ρίχνω το αλατοπίπερο, τα μπαχαρικά, τον πελτέ και ψιλοκομμένο το δυόσμο και το μαϊντανό. Ανακατεύω.
- Αδειάζω όλες τις πιπεριές και με ένα κουταλάκι και τη μελιτζάνα. Ψιλοκόβω την ψίχα της.
- Καθαρίζω και ψιλοκόβω τα κρεμμύδια, μερικές σκελίδες σκόρδου και το καρότο.
Εκτέλεση για τη γέμιση
- Αχνίζω ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο για να πέσει ο όγκος τους. Δε βάζω καθόλου ελαιόλαδο.
- Προσθέτω το ψιλοκομμένο καρότο, την ψίχα της μελιτζάνας και τον κιμά. Ανακατεύω καλά.
- Προσθέτω το ρύζι ανακατεύω απαλά όλα τα υλικά, αλατοπιπερώνω και τέλος προσθέτω μέρος από το μείγμα της ντομάτας με τα μπαχάρια και τα αρωματικά.
- Αφήνω να πάρουν όλα μόνο μια βράση, σβήνω τη φωτιά και προσθέτω λίγο ελαιόλαδο.
- Γεμίζω τα ζαρζαβατικά και τα τοποθετώ με προσοχή στο ταψί.
- Περιχύνω τα γεμισμένα ζαρζαβατικά με το υπόλοιπο μείγμα ντομάτας και με ελαιόλαδο.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, περίπου 1 ώρα, ώσπου να ροδοκοκκινίσουν.
Καλή επιτυχία
Leave a Reply