“Τι καλό θα φάμε το μεσημέρι;” ρώτησε με μια καθημερινή, επίπεδη φωνή. “Φακές”, απάντησα εγώ κοφτά και ελαφρώς παιχνιδιάρικα. Η φωνή του τώρα ακούγεται μερικές οκτάβες άνωθεν και με μια δόση έκπληξης και ανησυχίας. “Φακές με τέτοια ζέστη, με τέτοιο καύσωνα;!”. “Το μενού έχει για σήμερα φακές” και με λίγο πιο χαμηλή φωνή… “φακές σαλάτα καλοκαιρινή”, του απαντώ. “Δοκιμάζεις, αποφαίνεσαι αν σου αρέσουν και συνεχίζεις, αλλιώς στο ψυγείο έχει αβγά που σου αρέσουν, κάνεις παιχνίδι… και με την ησυχία σου”.
Δε μου απάντησε, πήρε το τάμπλετ και βγήκε στη σκιερή βεράντα. Μεσημέρι, 13.30 ακριβώς, η γαβάθα με τις φακές σαλάτα η καλοκαιρινή, η δροσερή, η πολύχρωμη, η βιταμινούχα, η εύκολη, η γρήγορη, η θεσπέσια, η μοναδική, βγήκε στο τραπεζάκι με δυο ποτήρια κατευθείαν απ’ την κατάψυξη και την παγωμένη μπύρα.
Το βλέμμα του την περιεργάζεται διακριτικά. Εγώ τον περιεργάζομαι τελείως αδιάκριτα. Βάζει δυο τρεις κουταλιές στο πιάτο του, δοκιμάζει, δοκιμάζει με μικρή επιφύλαξη, ξαναδοκιμάζει χωρίς καμιά επιφύλαξη, γεμίζει το πιάτο, το αδειάζει, τελειώνει και η μπύρα, έρχεται και δεύτερη.
“Αλήθεια πόσες φακές έβρασες;” Με ρωτάει μπουκωμένος. “Μόλις ογδόντα γραμμάρια, ποσότητα για δυο, αγάπη μου”. Απαντώ γλυκά και δροσερά.
“Την άλλη φορά… τη βδομάδα που μας έρχεται δηλαδή, που θα την φτιάξεις πάλι, βάλε κάτι παραπάνω από ογδόντα γραμμάρια. Να τελείωσε η σαλάτα και δεν την πήραμε είδηση”.
Υλικά (για 2 άτομα)
- 80 γρ. φακές
- 1 μικρή κονσέρβα τόνου με νερό.
- 1 μικρό μικρό κολοκυθάκι
- 1 μικρό μικρό αγγουράκι
- Μερικά τοματίνια
- 1 αβγό βραστό σφιχτό
- Κόκκινη πιπεριά
- Κάπαρη
- Ελιές
- 1 σκελίδα σκόρδο
- Ελαιόλαδο
- Ξύδι
- Ξύδι μπαλσάμικο με μέλι
- Λίγο αλάτι, ελάχιστο πιπέρι
- Γλιστρίδα απ’ τις ζαρντινιέρες μου για τη δροσιά και λίγα φύλλα βασιλικού για το άρωμα
Παρασκευή
- Βάζω τις φακές να βράσουν με κρύο νερό και μόλις τρία δάκτυλα που να τις σκεπάζει. Μου πήρε περίπου 22-25 λεπτά.
- Αδειάζω το νερό απ’ τον τόνο και ρίχνω μέσα ελαιόλαδο, να μείνει ως το μεσημέρι που θα μοντάρω τη σαλάτα.
- Κόβω σε λεπτότατες φέτες το κολοκυθάκι, το βάζω σε μπολάκι και το μαρινάρω με ελαιόλαδο και ξύδι. Σκορπάω ανάμεσα ψιλοκομμένη τη σκελίδα σκόρδο. Θα μείνει και αυτό μέχρι την ώρα του φαγητού.
- Κόβω σε μπαστουνάκια το αγγουράκι, σε τέταρτα τα τοματίνια, καθαρίζω το αβγό.
- Το μεσημέρι στραγγίζω τις φακές μου, αφήνω όμως μια κουταλιά της σούπας απ’ το ζουμί τους και ρίχνω όλα τα παραπάνω υλικά, μαζί με τις μαρινάδες τόνου και κολοκυθιού. Ανακατεύω πολύ απαλά, δοκιμάζω και διορθώνω στο ξύδι και στο μπαλσάμικο.
- Σερβίρω με παγωμένη μπύρα και κρίσπις χαρουπιού.
Καλή σας επιτυχία και καλύτερη απόλαυση
Leave a Reply