Στο όμορφο και πολύ ενδιαφέρον εξοχικό της Γκέλλυς και του Γιώργου, ο Ξένιος Ζευς δεν κοιμάται ποτέ! Όταν μάλιστα η φιλοξενία συνοδεύεται από τα γευστικότατα πιάτα της αγαπημένης φίλης, τότε και καθ’ υπερβολήν, δεν ονειρεύεσαι, παρά την επόμενη φιλοξενία που θα σου προσφερθεί απλόχερα από τους καλούς αυτούς φίλους και οικοδεσπότες παλαιάς κοπής.
Άρπαξα λοιπόν την ευκαιρία της επίσκεψης μας εκεί και ζήτησα απ τη Γκέλλυ να μας φτιάξει μια από τις υπέροχες πίτες της, με φύλλο σπιτικό όπως λέμε, για να τη φωτογραφίσω και να την αναρτήσω στο μπλογκ.
Η αλήθεια είναι ότι οι πίτες έχουν κάποια διαδικασία, ειδικά όταν θέλεις να ανοίξεις και το φύλλο. Αλλά σου δίνουν τέτοια γευστική απόλαυση με την ιδιαίτερη γεύση και τη θρεπτική τους αξία, που αξίζει τον κόπο ο χρόνος και η παρασκευή τους. Βρείτε χρόνο λοιπόν, προγραμματίστε και τολμήστε να φτιάξετε αυτήν την γευστικότατη πρασόπιτα με φύλλο απ’ τα χεράκια σας. Θα δικαιωθείτε.
Υλικά για τη ζύμη
- 1/2 κιλό αλεύρι
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 2-3 κ.σ. ξύδι
- 1/2 ποτήρι κρασιού λάδι
- Νερό, περίπου 1 φλυτζάνι τσαγιού
Εκτέλεση
- Βάζω όλα τα στερεά σε μια λεκάνη και τ ανακατεύω καλά.
- Φτιάχνω μια λακούβα στο κέντρο του μείγματος αλευριού και βάζω όλα τα υγρά.
- Ανακατεύω πάλι και τρίβω τα υλικά όπως κάνουμε για την τάρτα.
- Ρίχνω λίγο λίγο το νερό, ζυμώνω απαλά μέχρι να έχω μια μαλακή ζύμη. (Όπως ο λοβός του αυτιού που λέγανε οι Μικρασιάτισσες)
- Σκεπάζω τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνω να ξεκουραστεί, για 30-40 λεπτά.
- Κατόπιν την χωρίζω σε 3 μπάλες. Η μια λίγο μεγαλύτερη, για τη βάση της πίτας.
- Τις αφήνω κατά μέρος και συνεχίζω με τη γέμιση για την πίτα.
Υλικά για τη γέμιση
- 4 πράσα
- 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 φινόκιο μέτριο
- 2 πιπεριές Φλωρίνης
- 4 αβγά
- 3/4 ποτ. κρασ. λάδι
- 300 γρ. περίπου φέτα
- 1 ποτ. κρ. ξυνόχοντρος τραχανάς
- 1 ματσάκι άνιθο
- 1/2 φλ. τριμμένο τυρί, κεφαλήσιο ή παρμεζάνα
Εκτέλεση
- Καθαρίζω και κόβω τα πράσα και το φινόκιο.
- Τους ρίχνω ένα κ.γ. αλάτι και τα τρίβω για να μαραθούν και να μαλακώσουν.
- Κόβω τις πιπεριές, τα κρεμμυδάκια και τα προσθέτω στα πράσα και το φινόκιο.
- Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά τρίβοντας τον ξυνόχοντρο τραχανά και τα αφήνω 30 λεπτά να δέσουν.
Στρώσιμο πίτας
- Ανοίγω με μακρύ πλάστη το μεγαλύτερο μπαλάκι ζύμης και το στρώνω σε στρογγυλό ταψί, το οποίο έχω αλείψει με μπόλικο λάδι. Φροντίζω ώστε το φύλο να προεξέχει απ το ταψί.
- Απλώνω όλη τη γέμιση.
- Ανοίγω το δεύτερο φύλλο, καλύπτω μ αυτό τη γέμιση, το αλείφω με μπόλικο λάδι και το πασπαλίζω με τυρί τριμμένο, κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα.
- Σκεπάζω με το τρίτο φύλλο, λαδώνω πολύ καλά και στρίβω τις άκρες των φύλλων σε κόθρο για να κλείσω καλά τη γέμιση.
- Ραντίζω με νερό, χαράσω την πίτα και την ψήνω 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Καλή επιτυχία
Leave a Reply