Μια απ’ τις βόλτες που απολαμβάνω στην καθημερινότητα της εβδομάδας μου, είναι αυτή της λαϊκής αγοράς, στη γειτονιά μου. Ξεκινάω πρωί πρωί, έχοντας φροντίσει να έχω αρκετό χρόνο γι’ αυτήν την “υποχρεωτική”, αλλά γλυκιά ρουτίνα ανεφοδιασμού του ψυγείου μου.
Η μεγάλη ποικιλία των ζαρζαβατικών, λαχανικών και φρούτων, τα χρώματα και οι φόρμες τους με ξετρελαίνουν. Θυμάμαι ότι από παιδάκι ασκούσαν μια παράξενη έλξη επάνω μου. Ίσως τότε που το παιδικό μυαλό σημαδεύεται από γνώσεις, πληροφορίες και εικόνες, η ιδέα και μόνο ότι ένα σποράκι κάνοντας μια συγκλονιστική διαδρομή, έρχεται στο τραπέζι και το στόμα σου τελικά, σε μια άλλη μορφή και μάλιστα γευστική και θρεπτική, ήταν για μένα από μόνο του μια μαγεία. Οι μεγαλύτεροι από εμάς ας θυμηθούμε το μάθημα της φυσικής του δημοτικού, φασίολος ο κοινός, και την εντύπωση που μας έκανε!
Χαίρομαι που αυτή η μαγεία, αν και σε μεγάλη ηλικία πια, συνοδεύει ακόμα τη ζωή μου. Οι αγορές του κόσμου και ειδικά αυτές των λαχανικών, είναι μια απ’ τις προτεραιότητες μου στα ταξίδια που πότε πότε κάνω.
Είναι ευλογημένος ο καρπός της γης και άξιοι οι άνθρωποι που γίνονται ένα με το χώμα και με πολύ κόπο και ιδρώτα παράγουν προϊόντα κάτω από αντίξοες συνθήκες. Το σεβασμό μας λοιπόν για τον αγρότη και τη γη.
Φλυάρησα πάλι αλλά το είχα μεγάλη ανάγκη. Ίσως γιατί στην τελευταία επίσκεψη μου στη λαϊκή, επίτηδες προγραμματισμένη αργά και προς το μεσημέρι, αγόρασα μια τσάντα απίστευτα γεμάτη με ώριμες, κατακόκκινες και υπαίθριες ντομάτες, σε πολύ χαμηλή τιμή, για να φτιάξω μια πυκνή και γευστικότατη σάλτσα για πολλές πολλές και νόστιμες μαγειρικές χρήσεις.
Επωφεληθείτε το τέλος του καλοκαιριού που υπάρχουν άφθονες και γευστικότατες ντομάτες και φτιάξτε αυτήν την υπέροχη σάλτσα με τη χαρακτηριστική γλυκόξυνη γεύση, που θα γίνει η βάση για την πίτσα σας ή που θα συνοδεύσει μια απλή μακαρονάδα ή που θα γίνει το topping για παξιμάδια και φρυγανισμένες φέτες ψωμιού.
Υλικά
- Ώριμες ντομάτες σε ό,τι ποσότητα αγοράσετε.
- Λίγο αλάτι.
- Λίγο ελαιόλαδο
- Ξερή ρίγανη
Εκτέλεση
- Πλένω καλά τις ντομάτες.
- Για να τις ξεφλουδίσω εύκολα, τις βάζω σε λεκάνη με καυτό νερό και τις αφήνω ώσπου να δω να σκάει η σάρκα. Τις μεταφέρω σε κρύο νερό και…
- Αφαιρώ με προσοχή τη φλούδα, τις κόβω σε χοντρά κομμάτια και τις τοποθετώ σε βαθιά κατσαρόλα.
- Αλατίζω ανάλογα με την ποσότητα, ώστε να βγάλουν πιο εύκολα τα υγρά τους.
- Τις βάζω σε φωτιά και τις βράζω σε χαμηλή θερμοκρασία, ώσπου να φύγουν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα.
- Εντωμεταξύ και στη μέση περίπου του χρόνου βρασίματος, μέσα στην κατσαρόλα τις λιώνω με τη γνωστή ηλεκτρική ράβδο για πολτοποίηση.
- Αφήνω να κρυώσει η σάλτσα και μετά γεμίζω καθαρά γυάλινα βάζα.
- Ρίχνω λίγο ελαιόλαδο στην κορυφή κάθε βάζου και πασπαλίζω με ρίγανη.
Παρατηρήσεις
- Η σάλτσα για να δέσει θέλει υπομονή και το χρόνο της. Και πότε πότε ανακάτεμα.
- Αν αποφασίσετε να την κάνετε, κάντε κάποια ποσότητα, αξίζει τον κόπο.
- Αν δέσει καλά, δεν χρειάζεται ψυγείο.
- Αντί για ελαιόλαδο, μπορείτε να βάλετε καλαμποκέλαιο που δεν παγώνει, σε περίπτωση που θέλετε να διατηρήσετε μερικά βάζα στο κρύο περιβάλλον του ψυγείου σας.
Καλή επιτυχία
Leave a Reply