Είχα επιθυμήσει ένα ζεστό οικογενειακό τραπέζι. Ήταν Κυριακή. Έστρωσα το τραπέζι με το καλό τραπεζομάντηλο. Έβαλα έξι σερβίτσια, τα καλά ποτήρια, το χαμηλό βάζο με τα λουλούδια. Έβαλα ένα καλό κόκκινο κρασί χαμηλά στο ψυγείο. Στο φούρνο ο κόκορας απ’ τους Καλιανούς να σιγοψήνεται Ήθελα να γίνει λουκούμι. Έσπασα τα μακαρόνια στη μέση. Τα έβαλα στο κατακόκκινο ζουμί του ταψιού. Σε λιγότερο από δέκα λεπτά έτοιμα και τα μακαρόνια. Ανάμεσα τους έχωσα τον κόκορα. Έδεσαν όλα τέλεια. Το τραπέζι μου έτοιμο, με σαλάτες, τυριά, ψωμάκια για τα αγαπημένα μου μικρά
-Έτοιμο το τραπέζι, φώναξα απ’ την τραπεζαρία.
‘Ηρθε ο καλός μου, καθίσαμε στο τραπέζι αμίλητοι, γεμίσαμε τα πιάτα μας, τσουγγρίσαμε τα ποτήρια με το δροσερό κόκκινο κρασί, χαμογελάσαμε σκεφτικοί και ευχηθήκαμε να έρθουν γρήγορα οι φωτεινές μέρες που θα είμαστε όλοι μαζί, γεροί, δυνατοί, υγιείς και μακριά απ’ αυτήν την covid εφιαλτική εποχή.
Υλικά (για 4 καλές μερίδες)
- Μισό κόκορα… ας μην είναι κι’ απ’ τους Καλιανούς
- 350 γρ. μακαρόνια Νο 6
- 1/2 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα τα οποία τα πολτοποίησα με πιρούνι
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 3-4 σκελίδες σκόρδο
- 1 κ.σ. κοφτή πελτέ
- Μερικά μπαχάρια
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 2-3 φυλαράκια δάφνης
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
Εκτέλεση
- Πλένω τον κόκορα τρυπάω σε αρκετά σημεία το ψαχνό και χώνω μέσα κομματάκια απ’ τις σκελίδες σκόρδου. Χοντροκόβω το κρεμμύδι, πολτοποιώ τα τοματάκια με το πιρούνι προσθέτοντας και τον πελτέ. Τακτοποιώ τον κόκορα στο ταψί μου, αλατοπιπερώνω και τον περιχύνω με την ντομάτα και τα κρεμμύδια. Ρίχνω μέσα στο ταψί την κανέλα, τις δάφνες και τα μπαχάρια. Μισοσκεπάζω το κόκορα με ζεστό νερό και αρκετό ελαιόλαδο. Σκεπάζω το ταψί με το καπάκι του ή με αλουμινόχαρτο αν δεν υπάρχει καπάκι.
- Ψήνω στις αντιστάσεις στους 220 βαθμούς ώσπου να μαλακώσει το κρέας. Θέλει οπωσδήποτε 65-75 λεπτά. Ξεσκεπάζω το ταψί, γυρίζω στο γκριλ και αφήνω περίπου δέκα λεπτά, ώσπου να πάρει χρώμα η πέτσα.
- Αφαιρώ τον κόκορα απ’ το ταψί, προσθέτω ζεστό νερό, σπάω τα μακαρόνια, ανακατεύω καλά και βάζω το ταψί στο φούρνο στους 250 βαθμούς. Ενδιάμεσα ανακατεύω τα μακαρόνια δυο φορές για να μην κολλήσουν.
- Στη φάση αλ ντέντε που θα είναι τα μακαρόνια και με αρκετό ζουμί, προσθέτω τον κόκορα και σβήνω το φούρνο. Τα μακαρόνια πρέπει να είναι μελάτα όταν θα σερβιριστούν στο τραπέζι. Πασπαλίζω με τριμμένο τυρί.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply