Ψωμάκια ολικής, με μαστίχα Χίου

Κι όλα μοιάζαν ουρανός και ψωμί σπιτίσιο,
κι όλα μοιάζαν ουρανός και γλυκό γλυκό ψωμί…
Στίχοι: Λ. Παπαδόπουλος

Ψωμί, bread, brot, pain, pane, pan, pano, ekmek, kruh …όπως και να λέγεται αυτή η ιερή, θεϊκή τροφή, όπως και να τρώγεται, ένας ήταν και είναι ο σκοπός της. Να θρέψει, να χορτάσει, να μεγαλώσει, να γλυκάνει και να διαιωνίσει εν τέλει το ανθρώπινο είδος ανά τους αιώνες.
Ξέρω, ξέρω, ζούμε και χωρίς το ψωμί, ειδικά εμείς οι της Δύσης. Όμως αυτή η αρχέγονη τροφή που εμφανίστηκε σχεδόν 30.000 χρόνια πριν, γνωστή και σαν η “ουσία της ζωής”, αποτελεί για πολλούς λαούς την κύρια διατροφική τους καθημερινότητα.

Είτε σε μορφή λαγάνας (Ιράν), είτε σε μορφή πίτας (Αραβικός κόσμος) είτε σε μικρά νόστιμα ινδικά πιτάκια, τα γνωστά naan, σε καρβέλια, σε φρατζόλες και σε πολλά άλλα είδη και ποικιλίες, αυτό το γευστικό έδεσμα συνυπάρχει και συμπορεύεται με την ανθρώπινη ύπαρξη.

Έχει εμπνεύσει όλους τους δημιουργούς της τέχνης. Ζωγράφους, ποιητές, συγγραφείς, στιχουργούς. Η έννοια του ενυπάρχει σε δεκάδες παροιμίες, δημοτικά τραγούδια, θεατρικά έργα, μυθιστορήματα. Ο πολιτισμός των λαών έχει τελικά μια ξεχωριστή θέση γι αυτή την τροφή που σε κάθε περίπτωση προσφέρεται σε θεούς και ανθρώπους σα δώρο καθημερινό μεν, μοναδικό δε και ιερό.

Υλικά (για 20 ψωμάκια)

  • 500-600 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ ή περισσότερο, ηλιόσποροι
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • 1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κοφτό κοπανισμένη μαστίχα Χίου
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά (19γρ.)
  • 1/3 φλ. ψιλό σιμιγδάλι για πασπάλισμα

20140803_0003

Εκτέλεση

  1. Σε μια βαθιά λεκάνη βάζω το αλεύρι, την ξηρή μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη, την κοπανισμένη μαστίχα και τους ηλιόσπορους.
  2. Ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι.
  3. Ρίχνω στο κέντρο του μείγματος το ελαιόλαδο και σιγά σιγά προσθέτω χλιαρό νερό. Στην αρχή ανακατεύω με ένα πιρούνι και όταν αρχίζει να σχηματίζεται  η ζύμη, αρχίζω να πλάθω με το ένα χέρι, προσθέτοντας είτε επιπλέον νερό  είτε  αλεύρι ώστε στο τέλος να έχω μια όμορφη και εύπλαστη ζύμη.
  4. Την αφήνω σε ζεστό μέρος σκεπασμένη, ώσπου να διπλασιάσει τον όγκο της.
  5. Αφού δω ότι έχει διπλασιαστεί, την ξαναζυμώνω ώστε να φύγει ο αέρας, παίρνω μικρά κομματάκια ζύμης στο μέγεθος μεγάλου καρυδιού, τα πλάθω όμορφα και τα βάζω σε ταψί φούρνου πάνω σε λαδόκολλα.
  6. Ψεκάζω τα ψωμάκια με νερό και τα πασπαλίζω με σιμιγδάλι.
  7. Τα αφήνω να διπλασιάσουν τον όγκο τους και τέλος
  8. Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, περίπου για 25 λεπτά.
  9. Σβήνω το φούρνο, τα αφήνω άλλα 5 λεπτά και τα βγάζω απ το φούρνο.
  10. Τα βάζω σε λινή ή βαμβακερή πετσέτα για να κρυώσουν.

 

  

Σχόλια

  • Αν πρέπει να κοπανήσετε τη μαστίχα για να γίνει σκόνη, θα το κάνετε προσθέτοντας λίγη ζάχαρη στο γουδί σας. Αυτό το μικρό τρικ, θα σας διευκολύνει απ το να μην κολλήσει η μαστίχα στον πάτο του γουδιού.
  • Βάζουμε 2 φακ. μαγιάς στα 500-600 γρ. αλευριού, γιατί το ολικής μαζί με τους λιόσπορους κάνουν βαριά τη ζύμη και δεν φουσκώνει εύκολα.
  • Τα ψωμάκια τα τοποθετούμε σε απόσταση μεταξύ τους, για να μην κολήσουν όταν φουσκώσουν.
  • Για να φουσκώσει η ζύμη πιο γρήγορα μπορούμε να την βάλουμε και σε φούρνο που έχουμε ζεστάνει μόνο για 2 λεπτα, και μετά αφήνουμε  αναμένο μόνο το φωτάκι του.
  • Μόλις τα βγάλουμε ψημένα τα ψεκάζουμε πάλι ελαφριά και γρήγορα. Αυτό κάνει την κόρα τραγανή.

Καλή επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *