Τι θα πρωτοφάς όταν πας σε ένα όμορφο ελληνικό νησί; Μα ψάρι βεβαίως. Τι θα πρωτοφάς όταν πας σε ένα πολύ όμορφο και καταπράσινο, ελληνικό νησί και στο παρα θιν’ αλός ταβερνάκι του, όταν αυτό το νησί ονομάζεται Κέρκυρα; Μα ψάρι και πάλι. Αλλά αυτή τη φορά, εδώ θα δοκιμάσεις οπωσδήποτε ένα πιπεράτο, συγγνώμη καυτερό ήθελα να πω, ένα καυτερό λοιπόν μπουρδέτο και μάλιστα με σκορπίνα.
Βρέθηκα στην Κέρκυρα για δεύτερη φορά μετά από χρόνια, φιλοξενήθηκα, γύρισα το νησί, γεύτηκα τα όμορφα τοπικά εδέσματα και προϊόντα και επέστρεψα πανευτυχής σπίτι, έχοντας στο μυαλό και τη μνήμη μου, εκτός απ’ τις ομορφιές που είδα και το υπέροχο και χαρακτηριστικό αυτό Κερκυραϊκό πιάτο, το μπουρδέτο.
Η αλήθεια το μπουρδέτο γίνεται με ποικιλία ψαριών, όμως το πιο γνωστό είναι αυτό με την σκορπίνα. Το άσχημο αλλά και τόσο γευστικό αυτό ψάρι, με την κατάλευκη σάρκα του, είναι ιδανικό για σούπα μιας και φτιάχνει εξαιρετικό ζωμό. Όμως τώρα μιλάμε για το μπουρδέτο και όχι για σούπα.
Πρωί πρωί λοιπόν στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς με την ελπίδα να βρω αυτό το υπέροχο, αγκαθωτό ψάρι, αφού δεν υπάρχει πάντα στους πάγκους με τα θαλασσινά. Βρίσκω λίγα κομμάτια, αγοράζω δυο, ακριβώς ένα κιλό, αγοράζω και κόκκινα βατικιώτικα κρεμμύδια και βουρ στην κουζίνα μου για τα περαιτέρω.
Χαρακτηριστικό του πιάτου, το κόκκινο χρώμα. Όλα κόκκινα ή κόκκινο στο κόκκινο. Κόκκινο ψάρι (αν και αγόρασα τελικά τις μαύρες σκορπίνες, όπως μου σύστησε ο έμπειρος πωλητής) κόκκινα κρεμμύδια, κόκκινη καυτερή πάπρικα, κόκκινος πελτές.
Υλικά (για 4 καλές μερίδες – σερβιρισμένες με ρύζι)
- 2 σκορπίνες – περίπου ένα κιλό και κάτι
- 3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
- 3 σκελίδες σκόρδου
- 1 γεμάτη κ.σ. γλυκιά πάπρικα
- 1 κ.γ. καυτερή πάπρικα ή όσο αντέχετε το καυτερό
- 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ
- 2-3 φύλλα δάφνη
- Ελαιόλαδο αρκετό
- 1 σφηνάκι λευκό κρασί
- Αλάτι
- Μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
- Ευτυχώς τα ψάρια καθαρισμένα από τον πωλητή. Τα πλένω πάλι και τα αφήνω στην άκρη να στραγγίσουν. Καθαρίζω και κόβω σε κυβάκια τα τρία κρεμμύδια και τις τρεις σκελίδες σκόρδου.
- Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζω τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Σοτάρω καλά με αρκετό ελαιόλαδο.
- Ρίχνω τις πάπρικες και τον πελτέ. Ανακατεύω πολύ καλά για να κοκκινίσει το κρεμμύδι. Σβήνω με το κρασί.
- Τοποθετώ με προσοχή τα δυο ψάρια και τις δάφνες στη σάλτσα των κρεμμυδιών. Προσθέτω τόσο νερό όσο να μισοσκεπαστούν τα ψάρια. Αλατοπιπερώνω.
- Κλείνω την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνω να βράσει το φαγητό σε πολύ χαμηλή φωτιά ώσπου να γίνουν τα ψάρια. Ο χρόνος του βρασίματος εξαρτάται και από το πόσο μεγάλα είναι τα ψάρια. Μου πήρε περίπου 25 λεπτά. Τα ψάρια δεν τα γυρίζω καθόλου, απλώς 1-2 φορές ανακινώ ελαφρά την κατσαρόλα μου.
- Βγάζω τις δυο σκορπίνες προσεχτικά με δυο σπάτουλες και τις τοποθετώ σε πιατέλα. Συνεχίζω το βράσιμο της σάλτσας σε δυνατή φωτιά τώρα ώσπου να δέσει και να μην μείνουν καθόλου νερά.
- Ρίχνω τη δεμένη καυτή σάλτσα πάνω από τις σκορπίνες στην πιατέλα και σερβίρω με απλό ρύζι. Ένα μοναδικό και γευστικότατο τοπικό πιάτο που πολύ εύκολα μπορεί να γίνει και στην κουζίνα μας.
Καλή σας επιτυχία
Φώτο – εντυπώσεις
Leave a Reply