Φασόλια πουρές (πιάζ)

Το ρολόι της κουζίνας δεν χτύπησε για να με ειδοποιήσει ότι τα φασόλια για σαλάτα πιάζ ήταν βρασμένα. Όταν το πήρα είδηση, τα φασόλια ήταν σχεδόν λιώμα. Στην αρχή πανικός. Μετά, βαθιά ανάσα και ξανά το κεφάλι μεσ’ την κατσαρόλα να δω τι μπορώ να σώσω. Και επειδή ακολουθώ, όσο μπορώ και γίνεται βεβαίως, την τετριμμένη αλλά σοφή ρήση “σκέψου έξω από το κουτί”, μου δίνω πέντε-έξι λεπτά να “οραματιστώ” (την επιείκεια σας παρακαλώ) τα λιωμένα φασόλια μου σε άλλη μορφή. Kαι αποφασίζω.
Λιώμα τα φασόλια; Πιο λιώμα θα τα κάνω εγώ. Και εγένετο ο γευστικότατος πουρές φασολιών. Η αλήθεια αυτή είναι η βάση. Από κει και πέρα και με ό,τι βάλει η κάθε χρυσοχέρα, ο πουρές μπορεί να γίνει και να ονοματιστεί φάβα φασολιών, σκορδαλιά φασολιών, τζατζίκι φασολιών ή και άλειμμα, το επονομαζόμενο και dip.

Έλα, ιδέες σου δίνω, εσύ κάνε ό,τι θες και τραβάει η όρεξη σου.

Υλικά (ενδεικτικά)

  • 250 γρ. φασόλια
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2-3 σκελίδες σκόρδου
  • Ελαιόλαδο αρκετό
  • Ξύδι αρκετό
  • Άνηθος
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  • Βάζω τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε κρύο νερό να μουλιάσουν.Την επόμενη μέρα τα στραγγίζω, τα βάζω σε κρύο νερό και τα αφήνω να βράσουν πολύ καλά. Αλατίζω.
  • Ψιλοκόβω τα κρεμμυδάκια, τα σκόρδα και τον άνηθο.
  • Βάζω τα σουρωμένα φασόλια όπως είναι ζεστά στο μούλτι, σε στρώσεις με τα κρεμμυδάκια, τα σκόρδα και τον άνηθο. Βάζω αρκετό ελαιόλαδο και ξύδι.
  • Χτυπάω πολύ καλά. Δοκιμάζω να δω την οξύτητα και αλατότητα του μείγματος. Διορθώνω. Εδώ να πω ότι τα ζεστά φασόλια, όπως άλλωστε και οι λιωμένες πατάτες για πουρέ, θέλουν αρκετό ελαιόλαδο, γιατί το άμυλο που περιέχουν το τραβάει.
  • Σερβίρω με ψωμάκια, ψημένη πίτα και με ό,τι νομίζω ότι μου ταιριάζει.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *