Στήθος κοτόπουλο (shawarma – Τελ Αβιβ)

Οι δυο μικρές βαλίτσες μας έτοιμες. Μια τελευταία ματιά στο διαμέρισμα που μας φιλοξένησε στην άκρως ενδιαφέρουσα και θρησκευόμενη  Ιερουσαλήμ και κλείνουμε την πόρτα. Η στάση για το υπερσύγχρονο τραμ πολύ κοντά. Ανεβαίνουμε στο πρώτο που έρχεται και που μας οδηγεί στο σταθμό υπεραστικών λεωφορείων. Το ταξίδι συνεχίζεται. Επόμενος προορισμός το Τελ Αβίβ.

Περίπου τρία τέταρτα η χρονική απόσταση με το λεωφορείο, η μια πόλη από την άλλη. Έτη φωτός η μεταξύ τους ψυχολογική, αισθητική, πολεοδομική, τεχνολογική, κοινωνιολογική, τουριστική, θρησκευτική (;)  απόσταση που χωρίζει τις δυο πόλεις. Τελ Αβίβ, η Νέα Υόρκη της Μέσης Ανατολής. Η νεαρά πόλη, μόλις 110 χρόνια από την επίσημη ίδρυση της, ζει στον κόσμο της και έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός νέου σύγχρονου, fit και ανήσυχου για την καλοπέραση του πολίτη. Με έντονη νυχτερινή ζωή, με καταστήματα υψηλής αισθητικής και μόδας,  με καφέ, ταβερνάκια και ακριβά εστιατόρια, με όμορφα νεανικά στέκια, με υπέροχη επτά χιλιομέτρων παραλιακή, εδώ είναι το σουλάτσο ντόπιων και εύπορων επισκεπτών (Ρώσους να δουν τα μάτια σου), εδώ γυμνάζονται σε υπερσύχρονα υπαίθρια όργανα που θα τα ζήλευαν τα καλύτερα κέντρα γυμναστικής, εδώ ποδηλατούν με απόλυτη ασφάλεια τα άπειρα ηλεκτρικά τους ποδήλατα και πατίνια, εδώ κάνουν μπάνιο σε μια απόλυτα καθαρή θάλασσα με άμμο ψιλή σαν λευκό πιπέρι (Το Μαϊάμι της Ανατολής),  εδώ τρώνε τα shawarma τους και τα φρεσκότατα ψάρια τους. Ό,τι δηλαδή θέλει ένας άνθρωπος που σκέφτεται (;) την καλοπέραση του ή για να το θέσω πιο κομψά, την ποιότητα ζωής του.

Το Τελ Αβίβ ανοικοδομείται εντονότατα. Με ουρανοξύστες, εμπορικά κέντρα, μουσεία. Σου δίνει την απόλυτη αίσθηση ότι η πόλη χτίζει και εδραιώνει το παρόν και το μέλλον της. Όπου μπορεί και το παρελθόν της. Υπέροχα και τα παλαιότερα κτίρια της σχολής Μπάουχάουζ, όσα απ’ αυτά βεβαίως είναι συντηρημένα και κατοικήσιμα. Πριν από 10 χρόνια η πόλη του Τελ Αβίβ ανακηρύχθηκε σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO λόγω της Mπαουχάους αρχιτεκτονικής της. Ιδανική πολύωρη βόλτα για αρχιτέκτονες και ενδιαφερόμενους για αυτήν την περίπτωση, όπου, η αρχιτεκτονική κληρονομιά του Τελ Αβίβ μαρτυρά μία άγνωστη σε πολλούς σελίδα της ιστορίας των γερμανοισραηλινών σχέσεων. Άγνωστες τελικά οι βουλές όχι μόνο του Θεού, αλλά και των ανθρώπων που κάποτε ήταν θύτες και θύματα.

Η πόλη τελικά, που στην αρχή της επίσκεψης σου θεωρείς ότι τέσσερις μέρες είναι υπεραρκετές, θέλει τόσες και άλλες τόσες για να την γνωρίσεις, να την γευτείς, να την αφομοιώσεις, να μπεις στο κλίμα, να κολυμπήσεις και να χαρείς τις ομορφιές της. Όμως αρκετά με την περιδιάβαση στα στενά, τις λεωφόρους, τα σουκ της Γιάφα του παλιού λιμανιού με τον βίνταζ αέρα και τις υπαίθριες χαρακτηριστικές του αγορές.

Ώρα για φαγητό. Και τι είναι το πρώτο που δοκιμάζεις; Μα το περίφημο τυλιχτό shawarma κοτόπουλο, το αντίπαλο δέος των φαλάφελ της χώρας. Και μην νομίζεις ότι έτσι απλά βάζουμε κομματάκια κοτόπουλου σε πίτα. Έχασες από χέρι. Εδώ η “επιστήμη” του φανταστικού αυτού street food, έγκειται στην πληθώρα και την μίξη μπαχαρικών που εύκολα βρίσκουμε και στις δικές μας αγορές. Ακολουθείστε πιστά την συνταγή και αυτή θα σας ανταμείψει, μεταφέροντας σας νοερά και κυρίως γευστικά σε μια πόλη που αξίζει να την επισκεφτείτε, να την γευτείτε και να την απολαύσετε. Σας το εύχομαι. Αν σας ενδιαφέρουν τα γνήσια φαλάφελ, κλικ εδώ!https://www.foodcollection.gr/falafel/

Υλικά (για 5 τυλιχτά)

  • 1 στήθος κοτόπουλο
  • 5 πίτες αραβικές
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες (μπορεί να μπει και σκόνη, αλλά το φρέσκο είναι καλύτερο)
  • Ελαιόλαδο

Μπαχαρικά για τη μαρινάδα

  • 1 κ.γ. πάπρικα καυτερή
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γ. γλυκάνισο
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη ή μέλι
  • 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο

Υλικά για το τύλιγμα

  • 1 ντομάτα κομμένη σε λεπτές φέτες
  • 1 μακριά πράσινη πιπεριά
  • 1 αγγουράκι τουρσί
  • Σάλτσα ταχινιού – αραιώνω το ταχίνι με ελάχιστο νερό και μερικές σταγόνες λεμόνι – μπορώ να προσθέσω και 1 κ.σ. γιαούρτι

Εκτέλεση

  • Σε ένα γουδί ή σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω καλά όλα τα μπαχαρικά με το πολτοποιημένο σκόρδο και 2-3 κ.σ. γεμάτες ελαιόλαδο. Το ζητούμενο να γίνει μια παχύρευστη πάστα μπαχαρικών με την οποία θα αλείψω το κοτόπουλο και το κρεμμύδι.

  • Κόβω το στήθος σε λεπτές λωρίδες.

  • Τις βάζω σε ένα μπολ με τα κρεμμύδια, ρίχνω τη μαρινάδα και ανακατεύω καλά. Κλείνω το μπολ ή με το καπάκι του ή με μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο. Το ελάχιστο που πρέπει να μείνει 2 ώρες. Ιδανικά όλο το βράδυ.

  • Βάζω σε αντικολλητικό τηγάνι ελάχιστο ελαιόλαδο, αφήνω να κάψει καλά και ρίχνω τις μαριναρισμένες λωρίδες κοτόπουλου με τα κρεμμύδια. Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύω 2-3 φορές, για περίπου 5-6 λεπτά, ώσπου να γίνουν και να σκουραίνουν. Κατεβάζω απ’ τη φωτιά.

Για το τύλιγμα

  • Ζεσταίνω τις πίτες, τις αλείφω με τη σάλτσα ταχινιού, προσθέτω το κοτόπουλο και όλα τα λαχανικά μου κομμένα σε φετούλες. Τυλίγω προσεχτικά τις πίτες και τις σερβίρω αμέσως. Εναλλακτικά και για μπουφέ, κόβω τις πίτες σε λοξές μερίδες.

Καλή σας επιτυχία

Φωτο – εντυπώσεις

SONY DSC
SONY DSC

 

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *