Όταν η ημέρα μου έχει πολλές υποχρεώσεις, αλλά πρέπει βεβαίως να μαγειρέψω και για την οικογένεια, έχω μια μόνιμη και σίγουρη λύση. Τα ψάρια! Ναι, ναι τα ψάρια που μου λύνουν τα χέρια, με αφήνουν ελεύθερη όλο το πρωινό για ό,τι έχω να κάνω και κατά τις μια το μεσημέρι, τα ετοιμάζω και ανάλογα με το χρόνο, τα υλικά και την φαντασία μου, τα φουρνίζω ή τα ψήνω στο γκριλ.
Σήμερα λοιπόν, έβγαλα απ’ το πρωί δυο θαυμάσιες πέστροφες απ’ την κατάψυξη, είδα ότι είχα ντομάτες, κρεμμύδια και σκόρδα, η αλήθεια δεν μου λείπουν ποτέ και στρώθηκα στην γρήγορη και ευχάριστη διαδικασία της προετοιμασίας και του φουρνίσματος. Να πω βεβαίως ότι το χέρι μου αυθόρμητα πηγαίνει και σε υλικά, έως και άσχετα και διαφορετικά από άλλες φορές που φτιάχνω τα ψάρια μου. Έτσι αυτή τη φορά έριξα στο ταψί και ένα σφηνάκι ούζο, έχωσα στις κοιλιές των ψαριών μου και κλαδάκια βασιλικού, τα στόλισα και με φέτες λεμονιού, έμπνευση της τελευταίας στιγμής, αλλά που μου αρέσουν πολύ. Περιττόν να πω ότι οι ψημένες αυτές φέτες τρώγονται μια χαρά, αρκεί τα λεμόνια να είναι ελληνικά, σφιχτά και ακέρωτα βεβαίως.
Όπως και να το κάνουμε καλή μου αναγνώστρια και φίλη, οι μικρές προσθαφαιρέσεις, κάνουν τη γευστική διαφορά, όχι μόνο από μαγείρισσα σε μαγείρισσα, αλλά και στην ίδια συνταγή μας που κάποια άλλη φορά θα προσθέσουμε κάτι μικρό μεν, αλλά σημαντικό για το γευστικό αποτέλεσμα του φαγητού της ημέρας.
Το μότο μου στη μαγειρική (πολλές φορές και στη ζωή) είναι το “τόλμα το διαφορετικό, μη φοβάσαι τις αλλαγές”. Η καθημερινότητα, μας δίνει βέβαια τη σιγουριά και την ασφάλεια του γνωστού, όμως οι αλλαγές, μικρές ή μεγάλες, δίνουν γεύση και ουσία στη ζωή μας.
Υλικά (για 2-3 μερίδες)
- 2 μεγάλες πέστροφες
- Ντομάτες ώριμες αλλά σφιχτές, τόσες όσες χρειάζονται για να καλύψουμε το ταψί μας
- Ξερά κρεμμύδια
- Σκελίδες σκόρδου, αρκετές!!! Χαλαρώνουν, φέρνουν και ύπνο
- 2 λεμόνια, ένα για το χυμό, ένα κομμένο σε φέτες
- 1 σφηνάκι ούζο
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πάπρικα
- Κουρκουμά
- Κλαδάκια βασιλικού
- Ξερή ρίγανη
Εκτέλεση
- Καθαρίζω τις πέστροφες, τις αφήνω στην άκρη.
- Αποφλοιώνω τις ντομάτες (οι δικές μου ήταν ελαφρώς χοντρόφλουδες), και τις κόβω σε ροδέλες. Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα κόβω σε ροδέλες, το ίδιο κάνω και για λεμόνι και τις σκελίδες σκόρδου.
- Τακτοποιώ σε σειρές τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, τα σκόρδα. Αλατοπαπρικοκουρκουμώνω τα υλικά. Τακτοποιώ από πάνω τους τις πέστροφες και χώνω στην κοιλιά και τα κεφάλια τους, σκόρδα και βασιλικό. Τακτοποιώ και τις ροδέλες λεμονιού πάνω από τις πέστροφες, ραντίζω με το χυμό του ενός λεμονιού, το ούζο και αρκετό ελαιόλαδο. Αλατοπαπρικοκουρκουμώνω και τα ψάρια και πασπαλίζω με την ξερή ρίγανη.
- Ψήνω σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 220 βαθμούς για 30-40 λεπτά. Ανάλογα με το φούρνο. Προς το τέλος του ψησίματος, είδα ότι τα υγρά του φαγητού είχαν ελαττωθεί, οπότε πρόσθεσα ένα ποτηράκι νερό. Τα ψάρια ψήθηκαν τέλεια και η σάλτσα μέλωσε υπέροχα, όπως ακριβώς την ήθελα.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply