Ένα εξαιρετικά φίνο ορεκτικό που το τρυφερό των σπαραγγιών σμίγει αρμονικά και ιδανικά θα έλεγα με το μπέικον, το οποίο όταν ψηθεί, η τραγανή υφή του πια, θα δέσει τέλεια με τα μαλακά σπαράγγια. Η γεύση αυτών των δύο αντίθετων υλικών απογειώνεται με το “κρίσπι” που δημιουργεί η συγκεκριμένη μαρινάδα στην διάρκεια του σύντομου ψησίματος τους. Ιδανικό ορεκτικό, της τελευταίας στιγμής, για εκλεκτές στιγμές.
Υλικά (για 7 – 8 άτομα)
- 1 δεματάκι πράσινα σπαράγγια των 500 γρ.
- 8-10 φέτες μπέικον
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- Ελάχιστο αλάτι και πιπέρι
- Μερικές οδοντογλυφίδες
Εκτέλεση
- Κόβω τα σπαράγγια στο σημείο που λυγίζει ο μίσχος, ώστε να μου μείνει η τρυφερή κορυφή τους με τον αντίστοιχο μίσχο.
- Τα πλένω καλά και τα αφήνω για λίγο σε νερόξυδο. Τα βγάζω από το νερό, τα στραγγίζω καλά, τα σκουπίζω και τα χωρίζω σε ματσάκια, ανάλογα με τα άτομα που θα τα γευτούν. Εγώ κανόνισα να μου βγουν 7 δεματάκια. Στον πάγκο εργασίας τυλίγω κάθε δεματάκι με μια λωρίδα μπέικον, με τρόπο ώστε να πιάνει αρκετά από τους μίσχους των σπαραγγιών. Στερεώνω με μια οδοντογλυφίδα.
- Τακτοποιώ τα στερεωμένα δεματάκια, με την οδοντογλυφίδα προς τα κάτω, σε μακρόστενο ρηχό ταψάκι που έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Σε ένα μπολάκι ετοιμάζω τη μαρινάδα με την οποία θα αλείψω τα δεματάκια μου. Βάζω τις δυο κουταλιές ελαιόλαδο, το ξύδι, το πολτοποιημένο σκόρδο, τη ζάχαρη το αλατοπίπερο. Ανακατεύω πολύ καλά και με ένα πινελάκι αλείφω πολύ καλά τα σπαράγγια.
- Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα τους 250 βαθμούς μόνο για 8-10 λεπτά. Αφαιρώ τις οδοντογλυφίδες και σερβίρω περιχύνοντας τα με έξτρα κρέμα βαλσαμικό ξύδι.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply