Ατέλειωτες οι υπαίθριες κουζίνες καπνίζουν και αχνίζουν και κοχλάζουν και τσιτσιρίζουν …
Και στόματα. Χιλιάδες στόματα νηπίων, παιδιών, νέων και γέρων, όπου τα ξυλάκια αστραπιαία μπαινοβγαίνουν πετώντας μέσα χιλιόμετρα λαζάνια και φιδέδες, καζανιές κουρκούτι με αβγά, ως και σουβλάκια από αβγά πέρδικας έχουν, καμιόνια με σακιά όρυζας και φορτηγά με κόφες λαχανικών!
Όλα φτιάχνονται επιτόπου, τίποτα δεν είναι έτοιμο, ακόμα και το ζύμωμα των λαζανιών από ένα μάγειρα ταχυδακτυλουργό. Ώρα στήθηκα μπροστά στον πάγκο του προσπαθώντας να διακρίνω πως το ζυμάρι που μαλάζει, κόβει σε κομμάτια, ανοίγει και κλείνει σαν φυσαρμόνικα, ξανακόβει σε μεγαλούτσικους κύβους που τους τεντώνει και τινάζει σαν το σκοινάκι που πηδούσαμε παιδιά, πώς αστραπιαία αυτό το συμπαγές ζυμάρι μετατρέπεται σ ένα κολιέ πέντε σειρών από λαζάνια στα δάχτυλά του, που αμέσως ρίχνει στο καζάνι κι εντός δύο λεπτών που κρατάει η όλη επιχείρηση, σερβίρει σε μπολ λαζανόσουπες με επιπλέοντα φύλλα φρέσκων μαρουλιών.
Κι όπως μ’ όλους τους καλούς ταχυδακτυλουργούς, όσο κι αν τέντωσα τα μάτια και συγκέντρωσα την προσοχή μου την κρίσιμη στιγμή , ποτέ δεν είδα πώς χωρίζονταν η μακριά λωρίδα του ζυμαριού σε ισομερή διάφανα λαζάνια.
Απόσπασμα απ το βιβλίο της Κάτια Αντωνοπούλου -Νιχάο Κίνα-
Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ 1996
Υλικά
- 1/2 κιλό λαζάνια
- 1 κιλό ώριμες ντομάτες
- Μερικές σκελίδες σκόρδου
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένω τις ντομάτες και τις ψιλοκόβω.
- Καθαρίζω και ψιλοκόβω τις σκελίδες σκόρδου.
- Βάζω το νερό να βράζει για τα λαζάνια.
- Ώσπου να βράσει το νερό, βάζω στο τηγάνι το ελαιόλαδο με τις ψιλοκομμένες σκελίδες.
- Μόλις γρυσίσουν ελαφρώς, ρίχνω αμέσως τις ψιλοκομμένες ντομάτες.
- Ρίχνω αλάτι και πιπέρι και αφήνω να βράσουν για 5-10 λεπτά, που δένει η σάλτσα.
- Ρίχνω αλάτι στο νερό που βράζει στην κατσαρόλα και τα λαζάνια.
- Τα ανακατεύω και τα αφήνω να βράσουν για 8-10 λεπτά μάξιμουμ.
- Σουρώνω τα λαζάνια, τα περιχύνω με λίγο ελαιόλαδο και λίγο ξύδι.
- Σερβίρω αμέσως με τη σάλτσα και με τριμμένο τυρί.
Tips
- Η σάλτσα αυτή που σας δίνω είναι η πιο εύκολη και κυρίως γρήγορη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, γιατί στο καυτό πια λάδι η σάλτσα δένει μαγικά και όμορφα. Αλλιώς αν βάλουμε πρώτα την ντομάτα, ανάλογα βέβαια και με το πόσο ώριμη είναι, θα χρειαστούν τουλάχιστον 20-30 λεπτά για να δέσει.
- Τα λαζάνια, όπως και όλα τα ζυμαρικά καλό είναι να είναι al dente. Οι Ιταλοί υποστηρίζουν ότι έτσι τα ζυμαρικά είναι πιο εύπεπτα. Σίγουρα όμως δεν θα τα βρείτε λασπιασμένα το βράδυ.
Καλή επιτυχία
Leave a Reply