Αφού λοιπόν φτιάξαμε το απλό κέικ με πούλπα πορτοκαλιού (Νο 1), καιρός να το αναβαθμίσουμε, να αλλάξουμε επίπεδο, προς τα πάνω εννοείται και αντί για ένα ελαφρύ, απλό άσπρο γλάσο να βάλουμε ένα σούπερ γλάσο σοκολάτας και μια εξαιρετική ποικιλία ξηρών καρπών στο χυλό του. Όσο για το στολισμό, αρκούν οι φωτογραφίες της συνταγής. Μόνο αν το φτιάξετε και το δοκιμάσετε θα καταλάβετε την υπεροχή του. Κέικ που κάνει την κάθε μέρα σας γιορτινή και γευστικότερη. Ένα κέικ έτοιμο να προσφερθεί σε κάθε και πιο επίσημη περίσταση.
Υλικά ( για στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 22 εκ. )
- 400 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο για όλες τις χρήσεις
- 160 γρ. ή 1 κούπα τσ. ελαιόλαδο
- 150 γρ. – 1 κούπα τσ. ζάχαρη για το κέικ και άλλα 50 για να καραμελώσω τα μπαστουνάκια πορτοκαλιού
- 250 γρ. πούλπα πορτοκαλιού (2 μικρά πορτοκάλια)
- 200 γρ. χυμό από σαγκουίνια πορτοκάλια
- 100 γρ. ανάμεικτους ξηρούς καρπούς
- 1 βανίλια με γεύση πορτοκάλι
- 1 φακελάκι ολόκληρο 20 γρ. μπέικιν
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.σ. κακάο για το πασπάλισμα της φόρμας
Υλικά για το γλάσο σοκολάτας
- 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρας
- 50 γρ. μαργαρίνη
- 1 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση
- Πλένω δυο μικρά πορτοκάλια, τα κόβω σε κυβάκια, τα πολτοποιώ στο μούλτι. Τα αφήνω στην άκρη.
- Χτυπώ στο μίξερ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη. Προσθέτω το χυμό από τα σαγκουίνια και την πούλπα των πορτοκαλιών. Κρατάω την φλούδα από τα σαγκουίνια, την πλένω και την αφήνω στην άκρη.
- Προσθέτω σιγά σιγά στον κάδο του μίξερ το κοσκινισμένο αλεύρι, στο οποίο έχω προσθέσει και ανακατέψει την βανίλια και το μπέικιν. Πρέπει να γίνει ένα παχύρευστο μείγμα. Προσθέτω τους ξηρούς καρπούς τους οποίους ανακατεύω στον χυλό με μια μαρίζ ή ένα κουτάλι.
- Λαδώνω την φόρμα μου, την πασπαλίζω με κακάο χρησιμοποιώντας ένα μικρό σουρωτήρι τσαγιού και ρίχνω σιγά σιγά το μείγμα κέικ.
- Το ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς, για μια ώρα και πέντε λεπτά. Σβήνω το φούρνο και αφήνω μέσα το κέικ άλλα 5-6 λεπτά.
- Όσο ψήνεται το κέικ, παίρνω την φλούδα από τα σαγκουίνια, αφαιρώ τη σάρκα τους και την κόβω σε μπαστουνάκια.Σε ένα τηγανάκι βάζω τα 50 γρ. ζάχαρη και ραντίζω με το χυμό του λεμονιού.
- Αφήνω να λιώσει η ζάχαρη, να καραμελώσει και τότε βάζω στεγνά τα μπαστουνάκια. Τα ανακατεύω για 3-5 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν και να καραμελώσουν από το σιρόπι της ζάχαρης. Τα τοποθετώ προσεχτικά και ξεχωριστά σε λαδόκολλα να κρυώσουν.
Εκτέλεση για το γλάσο σοκολάτας
- Σε μπεν μαρί και σε μικρό κατσαρολάκι βάζω την κουβερτούρα σε κομματάκια, τη μαργαρίνη και το μέλι. Ανακατεύω σε χαμηλή θερμοκρασία ώσπου να λιώσουν όλα τα υλικά και να ομογενοποιηθούν.
Στόλισμα του κέικ
- Βγάζω το κέικ από το φούρνο, το αφήνω 10 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία και το αναποδογυρίζω από τη φόρμα. Το αφήνω να κρυώσει καλά.
- Το περιχύνω με το γλάσο σοκολάτας το οποίο το έχω φτιάξει 10-15 λεπτά πριν το χρησιμοποιήσω και έχοντας πέσει η θερμοκρασία του.Με το που καλύπτω το κέικ με το γλάσο και όσο αυτό είναι μαλακό ακόμα, στολίζω περιμετρικά με τα καραμελωμένα μπαστουνάκια πορτοκαλιού.
- Αφού κρυώσει και σταθεροποιηθεί το γλάσο σοκολάτας, κόβω και σερβίρω το υπέροχο αυτό κέικ.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply