Κάνε εικόνα τώρα Μαράκι, ένα ζουζουνάκι δίχρονο να το κυνηγάει η άριστη μαγείρισσα μαμά Μαρίτσα, γύρω από το μεγάλο τετράγωνο τραπέζι της τραπεζαρίας, με το πιρούνι στο χέρι και καρφωμένο πάνω του, ό,τι μπορείς να φανταστείς ότι πρέπει επιτέλους να φάει, το μίζερο στο φαγητό ζουζούνι της. Μα ναι, και βέβαια την κλασική Ελληνίδα μάνα σου περιγράφω που βλέπει το βλαστάρι της να μην τρώει τίποτα, μα ούτε καν αυτές τις ευλογημένες τηγανητές πατάτες που μεγάλωσαν γενεές και γενεές και να σκάει από την στεναχώρια της.
Μα ναι, και βέβαια τα παιδικάτα μου σου περιγράφω και το μαρτύριο της μάνας μου, που έκανε πιρουέτες, που έκανε τον κλόουν, που τραγουδούσε φάλτσα, που μου έλεγε παραμυθάκια και ατελείωτες ιστορίες για να φάω κομματάκι από το μπιφτέκι της, μόνο με καθαρό κιμά παρακαλώ… ” για να φάει το σκασμένο και να πιάσει λίγο λίπος πάνω του”, έλεγε στις νυφάδες της στον απογευματινό τους καφέ.
Ώσπου, ώσπου Μαράκι μου που λες, μπήκαν στο σπίτι και οι αγγινάρες με αβγολέμονο. Δεν θυμάμαι πότε. Θυμάμαι όμως με καθαρή εικόνα στη μνήμη, να δοκιμάζω μετά από πολλές προσπάθειες πάλι, μια μπουκίτσα από τις αγγινάρες και να παθαίνω γευστικό σοκ. Να παθαίνω κεραυνοβόλο γευστικό έρωτα, να κοιτάζω έκπληκτη μια το πιάτο, μια τη μαμά Μαρίτσα και να καταβροχθίζω τις αγγινάρες που σαν βελούδινο συννεφάκι έσκαγαν στο στόμα μου και κατέβαιναν αστραπιαία και άγαρμπα για να προλάβω και την επόμενη μπουκιά.
Παρόμοιο και μεγαλύτερο σοκ η μαμά Μαρίτσα που έκπληκτη έβλεπε το κοριτσάκι της όχι μόνο να αδειάζει το πιάτο, αλλά να ζητάει και δεύτερο.
Περιττόν να σου πω Μαράκι μου, ότι οι αγγινάρες μπήκαν έκτοτε στη ζωή όλης της οικογένειας, τρώγανε όλοι αναγκαστικά δυο φορές την εβδομάδα φρεσκομαγειρεμένες τις αγαπημένες μου αγγιναρίτσες και η μαμά φύλαγε και μια έξτρα μερίδα για το κοριτσάκι της, όταν αυτό δεν ήθελε να φάει ούτε το καλύτερο και γευστικότερο φαγητό που έβγαινε απ’ τα χεράκια της.
Υλικά (για 4 άτομα)
- 7 αγγινάρες
- 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 ματσάκι άνηθο
- 2 πατάτες
- 1 αβγό
- 1 μεγάλο λεμόνι
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- 1 κ.σ. βεγκέτα
Εκτέλεση
- Καθαρίζω, πλένω και κόβω σε ροδέλες τα κρεμμυδάκια. Ψιλοκόβω τον άνηθο. Τα αφήνω στην άκρη. Καθαρίζω και κόβω τις πατάτες σε κύβους. Τις βάζω σε νερό.
- Ξεκινώ και βγάζω τα φύλλα από τις αγγινάρες. Κόβω τις καρδιές στα δυο μέρη, αφαιρώ το χνούδι τους, τις τρίβω με μισή λεμονόκουπα και τις ρίχνω αμέσως σε νερό που έχω βάλει αλάτι και χυμό από ένα λεμόνι. Αυτό όπως ξέρουμε βοηθάει να κρατήσει τις αγγινάρες μας όσο γίνεται πιο λευκές.
- Σε πλατιά χαμηλή κατσαρόλα σοτάρω με αρκετό ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια. Ρίχνω τις αγγινάρες και τις πατάτες. Αλατίζω ελαφριά, πασπαλίζω με την βεγκέτα που δίνει νοστιμιά και σκεπάζω τις αγγινάρες με ζεστό νερό.
- Τις αφήνω να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία ώσπου να μαλακώσουν. Η κατσαρόλα πρέπει να έχει αρκετό ζουμί. Κάνω το αβγολέμονο με το χυμό του ενός λεμονιού και του αβγού, ενσωματώνω με το ζουμί του φαγητού και ρίχνω το αβγολέμονο πάνω από τις αγγινάρες και τις πατάτες.
- Σερβίρω ζεστές και συνοδεύω με φέτα τυλιγμένη σε φύλλο κρούστας.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply