Κοτόπουλο κοκκινιστό με μανιτάρια

Ένα κλασικό και αγαπημένο φαγητό για την ελληνική οικογένεια είναι και το κοκκινιστό κοτόπουλο. Είπα όμως να το αναβαθμίσω κάπως, προσθέτοντας τα μανιτάρια που είχα στο ψυγείο κάποιες μέρες και να τα προσθέσω στη σάλτσα του. Έτσι έδωσα μια γεύση διαφορετική από τα καθιερωμένα και καθημερινά. Αν μάλιστα τα μανιτάρια σας είναι περισσότερα από το μισό κιλό που έβαλα εγώ, τότε θα έχετε ένα πλήρες φαγητό, χωρίς να χρειάζεται να το συνοδεύσετε με ζυμαρικά, ρύζια ή πατάτες. Κάτι που έκανα όμως εγώ, μιας και τα μανιτάρια μου, όπως προείπα, ήταν μόνο μισό κιλό.

Υλικά (για 6 μερίδες)

  • 1 κοτόπουλο 1.500-1.600 γρ.
  • 500 γρ. ή και περισσότερα μανιτάρια λευκά
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 2 καρότα
  • 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
  • Πολλές σκελίδες σκόρδου
  • 1 κ.σ. γεμάτη βεγκέτα
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Αλεύρι
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

  • Το πρώτο που κάνω είναι να κόψω σε χοντρά κομμάτια όλα τα λαχανικά μου. Τα αφήνω στην άκρη.

  • Τεμαχίζω το κοτόπουλο σε οκτώ κομμάτια, τα πλένω καλά, τα στραγγίζω και τα αφήνω στην άκρη.

  • Σε ένα βαθύ, άνετο πιάτο βάζω αρκετό αλεύρι και ανακατεύω τη γεμάτη κουταλιά σούπας βεγκέτα.
  • Βάζω στη φωτιά μια πλατιά κατσαρόλα με αρκετό ελαιόλαδο και αφήνω να ζεσταθεί πολύ καλά.
  • Όσο ζεσταίνεται το ελαιόλαδο, αλευρώνω καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου.

     

  • Τα τοποθετώ προσεχτικά στην κατσαρόλα μου και αφήνω να πάρουν χρώμα. Όταν σοταριστούν καλά και από τις δυο πλευρές τα αφαιρώ και τα τοποθετώ σε μια πιατέλα.

  • Με μια ξύλινη κουτάλα ξύνω λίγο τον πάτο της κατσαρόλας και ρίχνω μέσα όλα τα λαχανικά εκτός από τα μανιτάρια. Τα σοτάρω καλά και μετά βάζω και τα μανιτάρια κομμένα στα δύο.

  • Αφού δω ότι έχουν σοταριστεί και τα μανιτάρια ρίχνω τα ντοματάκια κονκασέ, ελάχιστο αλάτι και πιπέρι και πάνω από τα λαχανικά τακτοποιώ τα κομμάτια του κοτόπουλου με ελάχιστο ζεστό νερό.

  • Κλείνω την κατσαρόλα μου και ψήνω το φαγητό σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία περίπου για 45-50 λεπτά. Ενδιάμεσα βεβαίως κοιτάζω αν έχει την κατάλληλη ποσότητα νερού ώστε να δέσει η σάλτσα.

  • Το φαγητό αυτό όπως είπα τρώγεται μόνο του ή μπορεί να συνοδεύσει όπως έκανα εγώ κάποιο ζυμαρικό, ρύζι ή πατάτες. Τελευταία στιγμή πασπάλισα τα πιάτα με φυλλαράκια δενδρολίβανο. Εκπληκτικός συνδυασμός.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *