Τώρα τι να σχολιάσεις για αυτήν την εύκολη συνταγή; Θα σου πει και το Μαράκι… “καλά μέχρι κι’ εγώ το φτιάχνω αυτό το φουρνιστό ψάρι”. Ναι, ναι και θα συμφωνήσω και δεν θα διαφωνήσω. Αλλά να βρε παιδί μου, η λεπτομέρεια είναι αυτή που θα κάνει το πιάτο αυτό διαφορετικό. Γι’ αυτό υπάρχουν οι ακριβείς πληροφορίες σε κάθε συνταγή μου, ώστε αυτό που έχω γευτεί εγώ, να το δώσω επακριβώς στην φίλη αναγνώστρια και να επωφεληθεί της δικής μου πρότασης. Δηλαδή, εδώ θα πρέπει να μπουν πολλές σκελίδες σκόρδου και μέσα στις κοιλιές των ψαριών, αλλά και σκόρπια πάνω από τις πατατούλες. Οπωσδήποτε ο χυμός δυο λεμονιών και πασπάλισμα στο τέλος με τριμμένη φρυγανιά ή παξιμάδι. Μέχρι και τριμμένο αμύγδαλο μπορείτε να βάλετε πάνω από τις πέστροφες και τις μαλακές πατατούλες που θα ρουφήξουν όλα τα ζουμιά των ψαριών και του λαδολέμονου και θα είναι από μόνες τους ένα σκέτο λουκούμι.
Υλικά (για 2-3 μερίδες)
- Δύο μεγάλες πέστροφες
- Πατατούλες για το φούρνο, περίπου 500 γρ. ή όσες πιστεύετε ότι θα χρειαστούν
- Χυμό από δύο μεγαλούτσικα λεμόνια
- Πολλές σκελίδες σκόρδου
- Ελαιόλαδο
- Μισό ποτήρι λευκό κρασί
- Τριμμένη φρυγανιά ή παξιμάδι
- Φρέσκια ρίγανη ή ξερή
- Πάπρικα
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Το πρώτο που κάνω είναι να καθαρίσω τις πατατούλες, να τις κόψω στη μέση και να τις βάλω να βράσουν σε ελαφρώς αλατισμένο νερό. Περίπου στα 6-8 λεπτά από την αρχή του βρασμού, τις κατεβάζω από τη φωτιά και τις σουρώνω.
- Όσο βράζουν οι πατατούλες, καθαρίζω τις σκελίδες σκόρδων, πολτοποιώ μερικές, πλένω τα φυλλαράκια της φρέσκια ρίγανης και μερικά από αυτά τα ανακατεύω με τις πολτοποιημένες σκελίδες.
- Καθαρίζω τις πέστροφες και τις βάζω στο ταψάκι. Έτυχε η μεγαλύτερη απ’ τις δικές μου να έχει και αυτά τα υπέροχα αβγά που έχω στις φωτογραφίες και βεβαίως τα αξιοποίησα δεόντως, χώνοντας τα μέσα στις κοιλιές των ψαριών.
- Αλατίζω και πασπαλίζω με πάπρικα τις κοιλιές των ψαριών και στη συνέχεια στρώνω μια γερή δόση από πολτοποιημένα σκόρδα μέσα στις κοιλιές. Εκεί χώνω και τα αβγά που βρήκα. Εύχομαι να βρείτε και εσείς γιατί έχουν μια φοβερή γλύκα.
- Τακτοποιώ τις βρασμένες πατατούλες γύρω από τα ψάρια και τα περιχύνω όλα με μπόλικο και καλά χτυπημένο λαδολέμονο μαζί με μισό ποτήρι λευκό κρασί. Πασπαλίζω πατατούλες και ψάρια με τριμμένη φρυγανιά και βάζω το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο.
- Ψήνω σε αέρα και αντιστάσεις στους 220 βαθμούς περίπου 40-45 λεπτά ή ώσπου να χρυσίσουν ψάρια και πατατούλες. Ο χρόνος πάντα εξαρτάται από το φούρνο του κάθε σπιτιού. Το φαγητό μπορεί να ψηθεί βεβαίως και μόνο στις αντιστάσεις, προσαρμόζοντας τον χρόνο ψησίματος.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply