Ακτινίδια μαρμελάδα

 Η ιστορία της μαρμελάδας ξεκινά από την Αρχαία Ελλάδα, ως τρόπος διατήρησης αρχικά των κυδωνιών και στην συνέχεια κι άλλων φρούτων. Οι αρχαίοι Έλληνες διατηρούσαν τα κυδώνια βράζοντάς τα σε χαμηλή φωτιά με 1497621_784217928261152_75291867_nμέλι. ‘Οταν το μείγμα κρύωνε άρχιζε να πήζει κι έτσι ανακαλύφθηκε η πηκτίνη. Το γλυκό αυτό αποτέλεσμα το ονόμαζαν μελίμηλον

Είμαστε τυχεροί που στη χώρα μας υπάρχει τόσο  μεγάλη ποικιλία φρούτων.  Εκτός από φρέσκα μπορούμε να τα γευτούμε με πολλούς τρόπους. Ένας απ αυτούς είναι και η μαρμελάδα, που θα δούμε σήμερα.  Η όλη διαδικασία είναι απλή, γρήγορη και εύκολη.

Επέλεξα σήμερα το ακτινίδιο, ένα φρούτο που επικρατέστερη πατρίδα του θεωρείται η Κίνα. Τον 19ο  αιώνα ταξιδεύει σην Μ. Βρετανία.  Το 1906 στην Ν. Ζηλανδία. Το γνωρίζουμε και με την ονομασία κίουι (kiwi), η οποία προέρχεται απ το ομώνυμο πτηνό που ζει αποκλειστικά εκεί.

Είναι πλούσιο σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.  Επίσης διαθέτει περισσότερη βιταμίνη C , σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φρούτο.

Υλικά 

  • 1.800 γραμ. ακτινίδια  (μετά το καθάρισμα θα μείνουν περίπου 1.500)
  • 1 μήλο ( για την πηκτίνη του )
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • 800-900 γραμ. ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκιά θέλουμε τη μαρμελάδα)

20140109_0001 Εκτέλεση

  1. Καθαρίζω τα ακτινίδια και το μήλο.
  2. Τα κόβω σε μικρά κομματάκια και τα βάζω εναλλάξ με τη ζάχαρη σε βαθιά κατσαρόλα.
  3. Τελευταία στρώση η ζάχαρη.
  4. Τα αφήνω σκεπασμένα 2-3 ώρες ώστε τα φρούτα να βγάλουν τα υγρά τους. Μ αυτό τον τρόπο μαλακώνουν πιο πολύ,  βγάζουν τα δικά τους ζάκχαρα και δε χρειάζεται η προσθήκη νερού για το βράσιμο της μαρμελάδας.
  5. Ενδιάμεσα ανακατεύω 3-4 φορές τα φρούτα με τη ζάχαρη.
  6. Μετά απ αυτή τη διαδικασία τα βράζω για 10 λεπτά  (απ την αρχική στιγμή βρασμού) αφαιρώντας τον αφρό που σχηματίζεται στην κατσαρόλα.
  7. Τελειώνοντας το 10λεπτο αυτό βράσιμο, αφήνω τη μαρμελάδα για ένα  24ωρο στην κατσαρόλα.
  8. Την επομένη ξαναβράζω τη μαρμελάδα σε σιγανή φωτιά,  ώσπου να δέσει. Περίπου 20 λεπτά.
  9. Λίγο πριν το τέλος προσθέτω το χυμό του λεμονιού και μια κουταλίτσα κανέλα.
  10. Αφήνω να κρυώσει λίγο και την τοποθετώ σε δοχεία που έχω πλύνει και στεγνώσει καλά.

20140109_0017 20140109_0021 20140109_0025 20140109_0026 20140110_0008 Καλή επιτυχία


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *